Protesten in Egypte: zeker vijftien doden, tientallen gewonden

In Egypte zijn zeker vijftien mensen omgekomen bij protesten voor democratie. Tientallen mensen zijn gewond geraakt. Vandaag is het precies vier jaar geleden dat de Arabische Lente in het land begon, waardoor president Mubarak uiteindelijk moest aftreden.

Demonstranten roepen leuzen met de Egyptische vlag in de hand. Ze protesteren tegen de regering.
Demonstranten roepen leuzen met de Egyptische vlag in de hand. Ze protesteren tegen de regering. Foto EPA / Mohamed Shokry Algarnoussi / Alsmasry Alryoum Egypt Out

In Egypte zijn zeker vijftien mensen omgekomen bij protesten voor democratie. Eerder spraken veiligheidsbronnen nog van elf doden. Tientallen mensen zijn gewond geraakt. Vandaag is het vier jaar geleden dat de Arabische Lente in het land begon, waardoor president Mubarak uiteindelijk moest aftreden.

Op verschillende plekken in het land waren gevechten tussen honderden demonstranten en veiligheidstroepen. In het noorden van Kairo kwamen negen islamitische demonstranten om tijdens een gevecht met de politie. Twee politieagenten werden gedood door een bom. Een tiende persoon kwam om in de noordelijke stad Alexandrië.

Moslimbroeders willen dat Sissi weggaat

Aanhangers van de islamitische oud-president Morsi hadden opgeroepen te demonstreren vanwege de ‘verjaardag’ van de protesten die tot het aftreden van Mubarak leidden. Morsi van de Moslimbroederschap werd tijdens verkiezingen tot president verkozen, maar hij werd afgezet in juli 2013. Sindsdien is generaal Fattah al-Sissi de baas. Hij heeft de Moslimbroederschap tot terroristische organisatie bestempeld.

Egype had zware veiligheidsmaatregelen getroffen, maar die leken onvoldoende te werken: in het centrum van Kairo zette de politie traangas in om de honderden demonstranten uiteen te drijven. Ze probeerden het Tahrirplrin te bereiken, het epicentrum van de revolutie in 2011. Toen werden tientallen betogers gedood.