Doelpuntloos gelijkspel Ajax en Feyenoord - PSV spekkoper

Ajax vs Feyenoord is in 0-0 geëindigd. Op de foto Lasse Schöne van Ajax in duel met Sven van Beek van Feyenoord.
Ajax vs Feyenoord is in 0-0 geëindigd. Op de foto Lasse Schöne van Ajax in duel met Sven van Beek van Feyenoord. Foto ANP / Olaf Kraak

Ajax en Feyenoord hebben vanmiddag de klassieker in de Arena afgesloten met een doelpuntloos gelijkspel. Feyenoord was de betere ploeg in de Arena, maar de Rotterdammers wisten zichzelf niet te belonen met de eerste uitzege na tien jaar op Ajax. Koploper PSV profiteerde.

Clasie uitblinker

Onder aanvoering van de uitblinkende Jordy Clasie controleerde de formatie uit Rotterdam vooral voor rust de wedstrijd. Het was veelzeggend dat doelman Kenneth Vermeer tijdens zijn terugkeer in Amsterdam in het eerste bedrijf geen enkele keer serieus werd getest.

Feyenoord mocht het zich kwalijk nemen dat het zonder doelpunten ging rusten. Colin Kazim-Richards stuitte van dichtbij op doelman Jasper Cillessen. Lex Immers kopte op aangeven van Luke Wilkshire naast en Arkadiusz Milik kopte een inzet van Jean-Paul Boëtius van de doellijn.

Klaassen werd gemist

Ajax had het lastig zonder de geblesseerde Davy Klaassen, die werd vervangen door de achttienjarige Riechedley Bazoer. Ricardo Kishna, de laatste wedstrijden aardig op dreef, kwam nauwelijks in het spel voor. De andere aanvallers Lasse Schöne en Milik leden ook veel te veel balverlies. Trainer Frank de Boer verloor al in de eerste helft zijn geduld met de Poolse spits en wisselde hem in de rust voor Kolbeinn Sigthorsson. De IJslander dwong Kenneth Vermeer tot zijn enige redding van de wedstrijd.

Feyenoord bleef ook de tweede helft veel gevaarlijker dan de thuisclub. Boëtius dacht eindelijk te scoren, maar zag zijn inzet worden gesmoord door ploeggenoot Kazim-Richards. Ook Toornstra slaagde er van dichtbij niet in doelman Cillessen te passeren. Zo eindigde de klassieker in een gelijkspel, waar eigenlijk alleen koploper PSV iets mee opschoot.

PSV spekkoper

Zowel Ajax als Feyenoord raakte door de 0-0 verder achterop bij koploper PSV. Ajax staat zes punten achter op de lijstaanvoerder. Feyenoord moet al veertien punten goedmaken. De koploper won gisteravond moeizaam van Cambuur. In Leeuwarden werd het 1-2. (ANP)

Lees in NRC Handelsblad het portret van Feyenoord-coach Fred Rutten: Fred ziet alles, dat weten ze (€).