Healthcare

Dit zijn de vijf nieuwe concurrenten van Philips

Foto ANP

Smartphones met dokters-apps, zorg op afstand via internet: beloftes die al jaren oud zijn beginnen eindelijk vorm te krijgen. Het Nederlandse technologiebedrijf Philips, dat dinsdag zijn jaarresultaten bekendmaakt, is een van de marktleiders in deze snel veranderende markt. Binnenkort gaat het zich helemaal richten op wat het zelf health tech noemt: de combinatie van gezondheids- en consumententechnologie.

De laatste grote aankoop van Philips, het Amerikaanse bedrijf Volcano, is nog een traditionele Philips-overname. Het bedrijf ontwikkelt technologie voor echoscopie van bloedvaten, ‘ouderwets’ voor gebruik in het ziekenhuis.

Maar vorig jaar kondigde het een grote samenwerking aan met Salesforce voor het verwerken van digitale patiëntengegevens. Philips werkt achter de schermen aan wearables, draagbare gadgets voor zorgtoepassingen. Het investeert (geheim gehouden bedragen) in technologieën voor zorg op afstand.

Maar Philips is niet de enige. Dit zijn de concurrenten:

1. De oude bekenden

In de ziekenhuizen concurreert Philips vooral met giganten als GE (zorgomzet 16,1 miljard euro) en Siemens (zorgomzet 11,7 miljard). Stephan Reimelt, bestuursvoorzitter van GE in Europa, voorziet grote veranderingen in de zorg, zegt hij tegen NRC Q:

“Grote, centrale ziekenhuizen waar alle zorg plaatsvindt, zijn echt iets van het verleden. We zien in de nabije toekomst drie manieren van zorg: bij mensen thuis, in kleine lokale inloopklinieken, en hypergespecialeerde centrale ziekenhuizen. Al deze centra van zorg moeten wel met elkaar verbonden worden, vooral met IT.”

2. De datareuzen

Wie de app Gezondheid op de iPhone bekijkt, ziet al een glimp van Apples ambities in de zorg. Je kunt er bloeddruk, ademfrequentie en zelfs zuurstofverzadiging bijhouden. Met de dienst HealthKit nodigt Apple makers van apps en gadgets uit producten te maken voor de iPhone. Als je ergens last van hebt, wil Apple graag dat een arts via de smartphone toegang krijgt tot allerlei gegevens en metingen.

Rivaal Google wil van mobiel besturingssysteem Android ook een mobiel platform voor gezondheidsdiensten maken. Exacte bedragen maakt Google niet bekend, maar het gaat naar schatting om honderden miljoenen euro’s.

En dan is er ook nog het bedrijf Illumina. Dat ontwikkelt technologieën voor dna-sequencing: het volledig uitlezen van genetische profielen. Dat zijn waardevolle data voor behandeling en mogelijk preventie van genetische aandoeningen.

3. De ambitieuze startups

Scanadu, opgericht door de Belgische Walter de Brouwer, ontwikkelde een apparaat waarmee mensen thuis allerlei medische analyses kunnen uitvoeren: bloeddruk, temperatuur, bloedmetingen. In 2013 haalde het bedrijf 9 miljoen aan financiering op.

Veel van de start-ups zijn op het eerste gezicht hapklare brokjes voor Philips. Maar start-ups kunnen tegenwoordig heel snel heel groot worden. Kijk maar naar Theranos, dat apparatuur voor snelle, digitale bloedmetingen maakt. Het is inmiddels ruim 8 miljard euro waard – waarschijnlijk al te duur voor Philips.

4. De Aziaten

Samsung maakt al allerlei gadgets die lichaamsfuncties en beweging bijhouden, zoals de slimme armband Gear Fit, en het is marktleider in smartphones. Daarop biedt het de dienst S Health aan, vergelijkbaar met Apples HealthKit.

Interessant aan Samsung is dat het daarnaast ook een groeiende omzet haalt uit echoscopie en röntgenapparatuur. In China zijn er ook allerlei bedrijven die zich richten op digitale zorg, vaak met onbekende namen. Ook in de zorg komen de Chinezen er snel aan.

5. De outsiders

De meest verrassende concurrent: supermarkten. Walmart heeft sinds 2013 in ruim 2.500 vestigingen medische terminals staan: aanraakschermen met daaraan sensoren gekoppeld, zoals oogmetingsapparatuur en weegschalen. Via het scherm kunnen klanten ook contact zoeken met een arts voor een medische vraag.

Concurrent CVS opende eind 2014 een eigen technologielab, waar 100 onderzoekers werken aan nieuwe digitale zorgdiensten. In Amerika is die stap minder bizar dan hij lijkt: daar verkopen supermarkten ook al medicijnen op recept en griepvaccinaties.