In beeld

De winnaars van de Zilveren Camera 2014

De Zilveren Camera is uitgereikt. Fotograaf Pierre Crom kreeg de prijs voor de beste persfoto van 2014 voor zijn fotoserie van de ramp met vlucht MH17 in Oekraïne op 17 juli. Dit zijn winnende foto's in andere categorieën.
Robin van Persie scoort met een rake kopbal in een duikvlucht de 1-1 achter de Spaanse keeper Iker Casillas, tijdens het WK voetbal in Brazilië. Arjen Robben kijkt gespannen toe. Categorie: sport (enkel)
Pim Ras
In het gebied rond Schiphol worden grauwe ganzen bijeengedreven in een kraal met kooi en met gas (koolstofdioxide) om het leven gebracht in een aanhanger achter een busje. Dit in verband met de veiligheid van het vliegverkeer en de schade die ze veroorzaken voor boeren en bedrijven. Categorie: natuur & milieu (enkel)
Olivier Middendorp
In het overwegend islamitische West-Afrika is homoseksualiteit nog altijd strafbaar. Homo's worden verstoten, vinden geen werk en lopen het risico op een gevangenisstraf van tien jaar. Deze foto is onderdeel van een serie van 45 portretten van homoseksuele West-Afrikanen. Categorie: portret (serie)
Ernst Coppejans
Vlucht MH17 uit Amsterdam is vermoedelijk uit de lucht geschoten met 298 passagiers aan boord. Categorie: buitenland (serie)
Pierre Crom
Kunstenaar Daan Roosegaarde (1979) voor zijn kunstwerk Lotus Dome in de Beuningkamer van het Rijksmuseum. Wanneer de Lotus Dome warmte van een bezoeker registreert, openen honderden aluminium bloemen hun blaadjes, een diep basgeluid vult de ruimte en het licht reflecteert de lotusbloemen op de muren. Categorie: portret (enkel)
Reinier van der Aart
Ireen Wust vastberaden op jacht naar goud op de 3 kilometer. Haar eerste goud in Sotsji. De eerste foto van een serie over de Nederlandse successen en teleurstellingen op de Olympische Winterspelen in Sotsji. Categorie: sport (serie)
Pim Ras
Petra Offerbeek-Van Buuren, 49, is jarig. "Toen ik op mijn verjaardag ’s ochtends de afdeling op wandelde, kreeg ik meteen een verjaardagskroon opgezet. Mijn collega’s hadden er Madam Mikmak, de heks uit Donald Duck, opgeplakt. Een grapje omdat ik een van de ouderen ben op de afdeling." De foto is onderdeel van een serie over hoe verjaardagen worden gevierd in Nederland. Categorie: cultuur en entertainment (serie)
Ilvy Njiokiktjien
Het Vreugdevuur bij Duindorp doet dit jaar mee aan het Guiness Book of Records voor het grootste vreugdevuur ter wereld. In totaal worden er 25.000 geschonken pallets gebruikt. Dit jaar heeft de gemeente Scheveningen voor het eerst een limiet voor de hoogte ingesteld, namelijk 20 meter. Categorie: cultuur en entertainment (enkel)
Peter de Krom
Het buurthuis aan het Goeveneurplein in de Haagse Spoorwijk. Dat is een kleine wijk in stadsdeel Laak, Den Haag met 4.157 inwoners. Nog geen kwart van de wijk is autochtoon, terwijl het Haagse gemiddelde op 50 procent ligt. Meer dan 25 procent is van Surinaamse afkomst, bijna 15 procent van Turkse afkomst, ruim 10 procent van Marokkaanse afkomst. Het is de wijk waar de beruchte Quotebende zijn wortels heeft. Categorie: binnenland documentair (serie)
Peter de Krom
Een groepje meisjes ineen bij de herdenkingsplek voor de familie Wals, omgekomen bij de ramp met MH17. Categorie: binnenlands nieuws (enkel)
Marcel van den Bergh
De ceremoniële binnenkomst van de eerste slachtoffers MH17. Categorie: binnenlands nieuws (serie)
Hille Hillenga
Katja Römer-Schuurman (geboren in 1975). Categorie: nationale portretprijs
Gerard Wessel
Landschap nationaal park De Hoge Veluwe een paar dagen na de brand in april. Categorie: natuur & milieu (serie)
Theo Bosboom
Op Hrushevs'koho Street in Kiev, Oekraïne kwam het in januari tot harde gevechten tussen de demonstranten en de oproerpolitie. Het zwaartepunt van de revolutie lag dagenlang voor de ingang van het FC Dynamo Kiev stadion. Hier werden de oprukkende demonstranten, die naar het parlement wilden optrekken, tegengehouden. Barricades van uitgebrande politiebussen en zelfgecreerde muren scheidden de twee groepen. Categorie: buitenland (enkel)
Robert Oosterbroek
Andrea van de Meerendonk wilde haar laatste nacht doorbrengen met het hele gezin en haar hond Yana. Op 17 juli overleed ze, op 54-jarige leeftijd. Categorie: binnenland documentair (enkel)
Shody Careman