In beeld

De indrukwekkendste foto’s van de afgelopen week

De fotoredactie van NRC selecteert wekelijks de indrukwekkendste, mooiste en beste foto's uit de duizenden foto's die op onze redactie binnenkomen. Deze week onder meer volks- en religieuze tradities, een begrafenis in Oekraïne, geweld in Syrië, hondenshows in Engeland en de Fashion Week in Milaan.
Verenigde Staten, 21 november. Ter gelegenheid van de Super Bowl op 1 februari is een speciale honden-tegen-de-katten baseballwedstrijd gefilmd door filmmaker Sam Nicholson.
AP / Lucy Foundation / Betsy Nicholson
Bahrein. 16 januari. Een van de demonstranten in de eilandstaat Bahrein die gisteren vluchtten voor de oproerpolitie, die hen met traangas en vuurwapens uiteen probeerde te drijven. Sinds eind december zijn er protesten tegen de overheid gaande in het koninkrijk in de Perzische Golf. Toen werd de leider van de shi’itische oppositiepartij, sjeik Ali Salman, gearresteerd, volgens zijn advocaat wegens „haatzaaien tegen het regime”, aldus de BBC. De afgelopen jaren leidden shi’itische demonstraties al tot duizenden arrestaties. De laatste dagen namen de gewelddadigheden toe.
AFP / Mohammed Al-Shaikh
<strong>Foto van de week</strong>, Milaan: Als fotoredacteur hoop je nooit plots op foto’s te stuiten van familie, vrienden of kennissen. Het gaat immers meestal om slecht-nieuws foto’s. Deze week gebeurde het toch. Mijn schoonzoon werd opgetrommeld voor het defilé van Dolce & Gabbana en AP en AFP stuurden deze foto’s de wereld rond. Het viel dus gelukkig allemaal best mee. Alhoewel, in zo’n pak wil je toch niet gezien worden! ( Evert Hermans fotoredactie Nrc Handelsblad)
AP Photo / Luca Bruno
Jaarlijks wordt op 19 en 20 januari het Jarramplas festival gehouden. Dit is een dorpsfeest op de naamdag van Sint-Sebastiaan waarbij dorpsbewoners het figuur Jarramplas bekogelen met koolrapen als straf voor het stelen van vee. Jarramplas draagt een kleurrijk kostuum en een duivels masker en hij slaat de trom. De precieze herkomst van het feest is niet bekend. Een theorie is dat het stamt van de mythologische straf van Caco door Hercules.
AP / Daniel Ochoa de Olza
Tbilisi, Georgië. Tijdens de 38e massale doopbijeenkomst van de Georgische Orthodoxe kerk werden ongeveer 1.000 baby's gedoopt in de Holy Trinity-kathedraal.
REUTERS / David Mdzinarishvili
Donetsk, Oekraïne. 19 januari. Een vrouw neemt een duik in een ijskoud meertje in het Sherbakova Park ter gelegenheid van het orthodoxe Driekoningen, dat volgens de juliaanse kalender op 19 januari valt. Volgens de orthodoxe traditie moeten de gelovigen driemaal kopje onder gaan in het water dat van tevoren door een geestelijke wordt gezegend. Het gezegende water is bedoeld om ziel en geest te reinigen.
AP / Manu Brabo
Mongomo. 19 januari. Fans van het Ghanese voetbalteam moedigen hun team aan tijdens de wedstrijd tegen Senegal tijdens de African Cup of Nations.
AFP / Carl de Souza
Donetsk, Oekraïne. 20 januari. Vladimir Bovrichev, 30, moet afscheid nemen van zijn zoon Artiam van 4 die werd gedood tijdens beschietingen door het Oekraïense leger in een buitenwijk van Donetsk.
AP / Manu Brabo
India. 20 januari. Indiase Hindoes reizen in de bagagevakken van een overvolle trein terug naar huis, na te hebben gebeden op Mauni Amavasya,de dag van de Nieuwe Maan. Dit is de derde mogelijkheid om een heilig bad te nemen tijdens de jaarlijkse religieuze feestmaand Magh Mela.
AFP / Sanjay Kanojia
Salzburg, Duitsland. 20 januari. Repetitie voor Mozarts cantate "Davide Penitente" in de Opera van Salzburg. Dit jaar heeft de Salzburgse Mozartweek iets nieuws te bieden: balletdansende paarden die van de ruiteracademie in Versailles. De Franse paardenchoreograaf "Bartabas" verzon de paardendans bij de opera.
REUTERS / Dominic Ebenbichler
Linghai, Liaoning, China. 20 januari. Een paramilitair laat een gans vrij nadat die met 7 andere ganzen is behandeld aan verwondingen.
REUTERS / China Daily
Douma, Syrië. 21 januari. Syrische burgers dragen gewonden weg na een luchtaanval. Op steden als Douma en Damascus, waar rebellen de dienst uitmaken, worden vaak luchtaanvallen en aanvallen door tanks uitgevoerd. Intussen worden voedsel en medische hulpmiddelen steeds schaarser.
AFP / Sameer Al-Doumy
Mejicanos, San Salvador, El Salvador. 21 januari. Leden van de "18th Street"-bende worden aan de pers getoond. Ze werden aangehouden voor de bedreiging van bewoners van een appartementencomplex. Op 18 januari ontvluchtten 38 gezinnen hierdoor hun huizen uit angst voor bendegeweld.
REUTERS/Jose Cabezas
Westminster, Verenigd Koninkrijk. 21 januari. Hondenliefhebster Cindy Savioli heeft zich uitgedost als Queen Elizabeth II tijdens een persconferentie ter gelegenheid van de volgende hondenshows: de 139e Annual Westminster Kennel Club Dog Show, de 2e Annual Masters Agility Championships en het Meet the Breeds-event.
AFP / Timothy A. Clary
Sana’a, Jemen. 21 januari. Leden van de Jemenitische presidentiële wacht verlaten het presidentiële paleis in Sa'ana in burgerkleding. De Jemenitische president Abed Rabbo Mansour Hadi stapte op 21 januari op nadat dagenlang gevechten woedden tussen het leger en shi’itische Houthi-rebellen. Hadi maakte zijn vertrek bekend kort nadat de regering haar ontslag had ingediend. Dat hebben regeringsfunctionarissen laten weten, meldt persbureau AP. Het parlement weigert echter het ontslag van Hadi te accepteren en is in spoedzitting bijeengekomen om de politieke crisis te bespreken. Dat meldt een anonieme overheidsbron aan persbureau AFP.
REUTERS / Khaled Abdullah
Teheran, Iran. 21 januari. De begrafenis van Generaal Mohammad Ali Allahdadi, een van de strijders van Hezbollah die vorig weekend omkwam bij een Israëlische luchtaanval op het Syrische deel van de Golanvlakte. Zes strijders van Hezbollah werden gedood, onder wie de zoon van een prominente commandant. Dat heeft de Libanese beweging gezegd. Zoals gewoonlijk doet Israël geen uitspraken over aanvallen in Syrië. Volgens Israëlische media stond een andere dode, Jihad Mughniyeh, aan het hoofd van een eenheid in de hoogvlakte van Golan die tot taak had Israëlische militairen te doden.
AFP / Atta Kenare
Martsiyanauka, Minsk, Rusland. 21 januari. Kolyada is van oorsprong de afsluiting van een heidens winterfeest, die door de eeuwen heen is opgegaan in het Orthodoxe kerstfeest.
REUTERS / Vasily Fedosenko
Kathmandu, Nepal. 22 januari. Een oproeragent houdt de wacht buiten het Nepalese parlement waar een nieuwe grondwet wordt samengesteld. Dinsdag braken rellen uit toen de oppositiepartijen binnen het parlement met elkaar op de vuist gingen. De nieuwe grondwet moet een eind maken aan de instabiliteit die in Nepal heerst sinds de burgeroorlog in 2006 die werd geleid door Maoïstische rebellen. De vorming van een stabiele staat werd gedwarsboomd door politiek gesteggel over de indeling van deelstaten.
REUTERS / Navesh Chitrakar
Phaloni, Malawi. 22 januari. Hier stond een brug, maar nu moeten de mensen door het water om te vluchten voor de zware regenval. Bij overstromingen zijn zeker 176 mensen omgekomen. De vicepresident van het land zegt dat 200.000 mensen hun huizen al moesten verlaten. In buurland Mozambique zijn zeker 38 mensen omgekomen en tienduizenden gevlucht voor het water. In Mozambique voerde de regering vorig jaar maatregelen in tegen hoog water. Dat heeft de schade beperkt. Malawi is harder getroffen. Daar worden tientallen mensen vermist, vooral in het zwaar getroffen zuiden van het land.
AP / Shiraaz Mohamed
Jalalabad, Afghanistan. 22 januari. Een ballonverkoper.
REUTERS / Parwiz