Bone broth to go

Bouillon is de nieuwe koffie

Foto Business Insider

Zeg opwekkende warme drank en jij zegt:… koffie? Nee dus. In 2015 drinken we bouillon.

bone-broth-review
In New York zijn ze al om. Twee maanden is het afhaalloketje van chef Marco Canora in de gevel van zijn Italiaanse restaurant nu open. Hij verkoopt ouderwetse bouillon, getrokken van botten. Dat blijkt een geniaal idee. Al snel staat er standaard een rij mensen voor zijn uitgifteraam, die maar al te graag 9 dollar neertellen voor een grote beker stomendhete bone broth.

Twitter avatar brodoNYC Brodo NYC We’re so flattered that we’ve got the longest line ever right now - on the coldest day in a while! Thank you, thank you, thank you.

Canora’s Brodo – Italiaans voor bouillon – is meteen een succes. Zo’n groot succes dat niet alleen lokale kranten erover schrijven, maar ook trendvoorspellers het onmiddellijk oppikken in hun lijstjes voor 2015. Het lijkt erop dat bouillon de nieuwe koffie is. Sterker nog: bone broth wordt aangeprezen als het nieuwste health food. Dat is op zijn zachtst gezegd opvallend in tijden dat juist steeds meer mensen zich bekeren tot een vegetarische levensstijl.

Bouillon past in veel trends

Toch komt de bouillontrend niet volkomen uit de lucht vallen. Volgens Stefanie Bierbaum is hij zelfs heel verklaarbaar. Zij adviseert bedrijven over nieuwe ontwikkelingen in de voedingswereld. Volgens haar komen in de recente bouillonrage vele andere trends samen. Zo zijn health drinks al een tijdje in, van smoothies tot groentesappen tot vers getrokken kruidenthee. Comfort food is in, en daarnaast zijn primitieve diëten in de mode, zoals het Paleodieet, waarin dierlijke eiwitten een belangrijke rol spelen.

Bierbaum: “Nadat we jaren bezig geweest zijn om vet te ontwijken, en overal een light-versie van hebben geprobeerd te maken, keren we nu langzamerhand terug naar een natuurlijker manier van eten. Met meer vet, maar dan minder bewerkt, en met meer smaak.” Ze gebruikt de term ‘Fatten up’. De tijd dat alles zo mager mogelijk moest zijn en we ieder spoortje vet wilden vermijden, is voorbij.

Twitter avatar MarcoCanora marco canora what has no sugar,no carbs,no dairy,no gluten, is low in calories AND is delicious,satisfying & good for your health? #bonebroth @brodoNYC

Fatten up dus

Maar er zit meer in bouillon dan vet alleen. In de artikelen die aan het New Yorkse Brodo zijn gewijd, worden de positieve effecten op de huid geprezen. Botten bevatten veel collageen, een lijmvormend eiwit dat een belangrijk onderdeel is van ons bindweefsel. Van gebrek aan collageen krijg je rimpels, en dus geldt van botten getrokken bouillon nu ineens als beauty food.

Veel genoemd zijn ook het hoge gehalte aan mineralen en de vermeende ontstekingsremmende en immuunversterkende eigenschappen van bouillon.

Twitter avatar andrecarmellini Andrew Carmellini Working on a new recipe
1/3 bone broth
1/3 coconut water
1/3 green juice
And we’ll all live forever!!!!!!

Het succes van Brodo zal zeker ook te maken hebben met het winterseizoen. Wat is er opbeurender dan een hete beker bouillon wanneer je door ijskoude, natte straten loopt? Instant verkwikking. Je zou wensen dat er snel zo’n bouillonloketje opent in de Kalverstraat, in elk stadscentrum eigenlijk.

Voor wie niet kan wachten

Volgens Stefanie Bierbaum is dat niet ondenkbaar. “Je ziet bijvoorbeeld in Londen al dat er steeds meer tentjes openen die zich specialiseren in soep en soep-achtige producten, vaak naast andere gezonde drankjes zoals koudgeperste sappen en kruideninfusies. In Nederland zullen we dat de komende jaren ook gaan zien.”

Zullen Nederlanders echt? We zijn wereldwijd de grootste koffieleuten:

Misschien maakt deze warme drank meer kans. Van dezelfde Marco Canora: butter coffee.

Butter coffee is a thing. A very delicious, satisfying thing.

Een foto die is geplaatst door Marco Canora (@marcocanora) op