Boko Haram valt grote stad aan in Nigeria

Beelden van een markt in Maiduguri. Eerder deze maand vielen bij bomaanslagen in de Nigeriaanse stad tientallen doden. Boko Haram probeert de stad vandaag in te nemen.
Beelden van een markt in Maiduguri. Eerder deze maand vielen bij bomaanslagen in de Nigeriaanse stad tientallen doden. Boko Haram probeert de stad vandaag in te nemen. Foto EPA/STR

De islamitische terreurgroep Boko Haram heeft vannacht de aanval geopend op de grote stad Maiduguri. Het leger probeert de stad te verdedigen, twitterde de Nigeriaanse legerleiding. Ook de stad Monguno zou onder vuur liggen.

De tegenaanval van het leger in beide steden vindt plaats over land en in de lucht:

Twitter avatar DefenceInfoNG DEFENCE HQ NIGERIA FLASH: Troops are repelling a simultaneous attack on #Monguno and #Maiduguri by Terrorists.Coordinated Air and Land OPs being conducted #Now

Alle wegen in de stad zijn gesloten. Het leger heeft een uitgaansverbod ingesteld:

Twitter avatar DefenceInfoNG DEFENCE HQ NIGERIA #COINUpdate: Curfew is imposed on #MAIDUGURI with immediate effect till further notice as pursuit of retreating terrorists begin.

Onze correspondent Bram Vermeulen op Twitter:

Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Boko Haram besieges major city in northern Nigeria, but local tv talks about soccer. In Lagos the north feels like a different country.

Maiduguri is de hoofdstad van de provincie Borno en is met naar schatting 1,2 miljoen inwoners een van de grootste steden in het noorden van Nigeria. Monguno telt iets meer dan honderdduizend inwoners. Naar verluid is Boko Haram in 2002 in de stad opgericht.

Maiduguri wordt al langer omsingeld door de extremisten van Boko Haram. In december 2013 werd ook al een poging gedaan om de stad in te nemen. Begin januari nam Boko Haram het strategisch gelegen Bogo in, een stad ten noordoosten van Maiduguri aan het Tsjaadmeer.

Regelmatig vinden er aanslagen in de stad plaats. De terroristische organisatie gebruikte eerder deze maand een 10-jarig meisje voor een bomaanslag op een markt in de stad. Daarbij kwamen twintig mensen om.

Eigen kalifaat

Boko Haram streeft naar een eigen islamitische staat in West-Afrika. De recente voortgang van de terreurgroep bezorgt president Goodluck Jonathan hoofdbrekens. In februari worden er presidentverkiezingen gehouden waarbij hij hoopt herkozen te worden. Jonathan was gisteren nog in Maiduguri om campagne te voeren. De presidentskandidaat van de oppositie, Mohammadu Buhari, was van plan om de stad morgen aan te doen.

Eerder dit weekend heeft de terreurgroep in een andere provincie overigens 190 gijzelaars vrijgelaten.

Bekijk hier het gebied dat in handen is van de terreurgroep:

Het gebied waar Boko Haram actief is.

Lees in [krant]op nrc.nl: Boko Haram slachtte een heel dorp af - Vijf vragen over het conflict in Nigeria