190 gevangenen vrijgelaten door Boko Haram

Een vluchtelingenkamp in Nigeria. Duizenden in het noorden van het land hebben hun huis verlaten vanwege de opkomst van Boko Haram.
Een vluchtelingenkamp in Nigeria. Duizenden in het noorden van het land hebben hun huis verlaten vanwege de opkomst van Boko Haram. Foto Reuters / Stringer

De Nigeriaanse islamitische terreurgroep Boko Haram heeft dit weekend ongeveer 190 gevangenen vrijgelaten. Volgens de plaatselijke autoriteiten zitten er nog zeker 20 mensen vast.

De groep werd op 6 januari gegijzeld in het dorpje Katarka, in het noordoosten van Nigeria in de provincie Yobe. De vrijgelatenen, waaronder jonge mannen, vrouwen en kinderen, worden vandaag opgevangen door de overheid, omdat hun huizen tijdens de aanval zijn vernietigd.

Volgens een aantal vrouwen is de groep vrijgelaten omdat ze zich niet aan de strenge regels van Boko Haram wilden houden. Een van de vrouwen tegenover persbureau Reuters:

“Ze zeiden: omdat jullie weigeren onze religieuze regels te volgen, ga dan maar en volg jullie ‘ongelovigen’. We bevelen jullie nu om te vertrekken.”

Boko Haram valt regelmatig dorpen aan in Nigeria en recent ook (€) in buurland Kameroen. Daarbij worden vaak vrouwen en kinderen ontvoerd, om ingezet te worden als kindsoldaten of om te worden uitgehuwelijkt aan strijders en om alleri hand-en-spandiensten te verrichten.

Eigen kalifaat

Boko Haram streeft naar een eigen islamitische staat in West-Afrika. Vannacht heeft de terreurgroep de aanval geopend op de grootste stad in het noorden van Nigeria, Maiduguri. De regeringstroepen proberen de aanval af te slaan.

Bekijk hier het gebied dat in handen is van de terreurgroep:

Het gebied waar Boko Haram actief is.

Het gebied waar Boko Haram actief is. Afbeelding studio NRC

We horen weinig over de terreurdaden van Boko Haram. NRC-redacteur Wim Brummelman vertelde eerder deze maand in nrc.next waarom dat zo is: We horen weinig over Boko Haram. Dat komt hierdoor. (€).