Economie

Amerikaans topeconoom: ‘Duitsland wil Griekenland lesje leren’

Foto EPA

Zet een paar stappen naar achter en zie dan dat de economische problemen waar Europa op vastloopt prima op te lossen zijn. En doe het snel graag, want Europa verzaakt al jaren haar rol op het wereldtoneel.

Dat zegt Jeffrey Sachs (1954), de beroemde Amerikaanse macro-econoom van Harvard én armoedebestrijder, vandaag in een interview in NRC Handelsblad. Enkele choice quotes:

Over het besluit van de Europese Centrale Bank (ECB) om de geldpers aan te zetten:

Denkt u dat het verruimingsprogramma van de ECB de Europese economie zal helpen?
“Ja. Monetaire verruiming heeft gewerkt in de Verenigde Staten en kan hier ook werken. Maar de eurozone heeft meer nodig om weer vooruit te komen. Griekenland moet een uitweg uit deze puinhoop worden geboden door een verregaande herstructurering van de schulden. Die moeten worden omgezet in leningen met een hele lange looptijd tegen een hele lage rente. Griekenland is maar een piepklein deel van de eurozone en toch verspillen we een hoop tijd door steeds maar bezuinigingen te eisen. Daarmee bedreigen we de gehele eurozone.”

Over Griekenland:

Griekenland heeft een relatief kleine economie maar zijn schuld is niet klein, zo’n 240 miljard euro.
“Dat is echt heel klein vergeleken bij het gevaar dat Griekenland kan vormen. Het infecteert de hele eurozone met crisis. Griekenland moet uit deze ellende verlost worden, in ieders belang. Maar Duitsland wil de Grieken een lesje leren, of houdt vast aan het naïeve idee dat schuld nu eenmaal schuld is, terwijl de geschiedenis al vele, vele malen heeft aangetoond dat dat de verkeerde benadering is, ook in Duitsland.”

Lees hier een interview met Jeffrey Sachs van voor de crisis. Hoe dacht hij toen over de wereldeconomie?

Over nieuwe zeepbellen op de financiële markten:

Duitsland en Nederland denken dat het ECB-programma niet werkt, of zelfs voor nieuwe zeepbellen op de financiële markten kan zorgen.
“Er is een klein risico op een zeepbel, maar dat kun je in de gaten houden, en het risico van een nieuwe recessie is groter. Ik zou zeggen: rustig aan Nederland. Dit is goed voor jullie. Een beetje verruiming kan op dit moment alleen maar goed doen. De belangrijkste reden waarom de eurozone achterloopt met het herstel na de crisis is dat de ECB hier pas als laatste grote centrale bank toe overgaat.”

NRC-redacteur Maarten Schinkel over het aanzetten van de geldpersen:

Over de kans dat Griekenland de EU verlaat:

Wat zijn de risico’s voor Europa als Griekenland onverhoeds de eurozone verlaat?
“De gevolgen zouden gigantisch zijn. Op juridisch gebied, financieel, politiek en geopolitiek. En binnen een nanoseconde zou er gevraagd worden welk land het volgende is. Portugal? En daarna Spanje? Italië? Kan Duitsland maar beter zelf vertrekken? Er zou een oneindige reeks aan stompzinnige krantenartikelen geschreven worden die de schade alleen maar verder zouden vergroten. Pas na tien of twintig jaar zou de storm misschien weer gaan liggen. Het is absurd om zulk hoog spel te spelen om zo’n klein belang als de Griekse schuld.”

Lees het hele interview in de digitale editie van NRC Handelsblad.