Zelfrijdende auto’s mogen de weg op

Minister Schultz wil dat op de Nederlandse weg autonoom rijdende auto’s getest mogen worden. De ministerraad stemde gisteren in.

Ook in Nederland kun je binnenkort worden ingehaald door zelfrijdende auto’s op de openbare weg. Gisteren heeft de ministerraad een voorstel van minister Schultz van Haegen (VVD, Infrastructuur en Milieu) goedgekeurd voor grootschalige testen op de openbare weg met zelfrijdende auto’s en vrachtwagens.

Tot nu toe waren zelfrijdende auto’s niet toegestaan in Nederland. De Rijksdienst Wegverkeer (RDW) krijgt nu de bevoegdheid om ontheffing te verlenen aan bedrijven die testen willen doen met auto’s en vrachtwagens die zichzelf (deels) zelf besturen. Dat kan met zelfrijdende personenauto’s, maar ook met vrachtwagens die op de automatische piloot in een zogeheten ‘treintje’ rijden. In onder meer de VS en Singapore zijn dergelijke proeven al langer bezig.

Robotauto’s, treintjes en bakens

De voorbereidingen voor testen in Nederland zijn al een tijd aan de gang. Zo werkt onderzoeksinstituut TNO samen met DAF, het Havenbedrijf Rotterdam en branchevereniging Transport en Logistiek Nederland aan een test met autonoom rijdende vrachtwagens later dit jaar. Het idee is dat één vrachtwagen automatisch een andere vrachtwagen op korte afstand volgt. Dat zou brandstof besparen. Ook de provincie Gelderland en de universiteit van Wageningen willen zelfrijdende voertuigen testen.

Volgens autofabrikanten en bedrijven als Google, die de technologie verkopen, zijn zelfrijdende auto’s veiliger dan voertuigen die door mensen worden bestuurd. Ook kunnen autonome voertuigen waarschijnlijk zorgen voor een betere doorstroming.

Maar daarvoor is wel onderlinge afstemming tussen auto’s nodig. Daarom worden in het kader van het project Spookfiles in Noord-Brabant in de loop van 2015 langs de A58 om de 500 meter bakens geplaatst, waarmee auto’s onderling kunnen communiceren.