Veel ongelukken op weg door gladheid - treinverkeer ontregeld

IJzel zorgt vanochtend vroeg voor gladde wegen in het hele land.
IJzel zorgt vanochtend vroeg voor gladde wegen in het hele land. Foto ANP / Lex van Lieshout

Het aantal ongelukken door ijzel loopt vanochtend snel op. Tussen 4.00 uur en 6.30 uur kwamen er bij de VerkeersInformatieDienst (VID) 49 meldingen binnen van ongelukken op de hoofdwegen. De gladheid is begonnen in het westen en trekt oostwaarts.

Vroeg in de ochtend waren vooral in het noorden en westen de rij-omstandigheden gevaarlijk als gevolg van ijzel, waarschuwde de VID. Op de A7 ter hoogte van Purmerend kwam een vrachtwagen dwars op de weg te staan. Eerder in de nacht gebeurde dat op de A59 bij Drunen ook met de spelersbus van NEC, aldus Omroep Brabant. Er zijn veel eenzijdige ongevallen gebeurd waarbij de vangrail werd geraakt. Op de N11 en de A8 was het meerdere keren raak. In de meeste gevallen was er enkel materiële schade. Volgens de VID werd er voorzichtig gereden op de gladde wegen.

Twitter avatar vid VID In de regio Utrecht is door RWS een snelheidsdeken geplaatst vanwege de gladheid door de ijzel. Maximaal 50 km/u. http://t.co/PtJGlrTIup

Strooiwagens van Rijkswaterstaat zijn gisteravond al preventief de weg op gegaan. Daarbij werd met een hogere dosering zout gewerkt. Vanochtend volgen de strooiwagens de buienlijn. “We strooien net zo lang als de buien zich voordoen”, aldus een woordvoerder. Zout ‘werkt’ moeilijk op ijzel. Probleem is ook dat het zout niet goed wordt ingereden, omdat er vanochtend vroeg betrekkelijk weinig verkeer op de weg is.

Geen treinen rond Utrecht Centraal

Op meerdere plaatsen in het land had het treinverkeer vanochtend ook last van het winterse weer. Eerst reden er rond Amsterdam minder treinen door ijzel op de bovenleidingen. Rond 7.00 uur meldde NS dat rond station Utrecht Centraal vanochtend helemaal geen treinen rijden in verband met de slechte weersomstandigheden. Deze verstoring levert extra reistijd op van meer dan een uur. Naar verwachting gaan er rond 9.00 uur weer treinen rijden. Datzelfde geldt voor de treinenloop van en naar Alkmaar.

Twitter avatar NS_online NS online Van en naar Utrecht rijden er geen treinen door de weersomstandigheden. http://t.co/axyyfI1se0 #Ut

Tussen Eindhoven en Venlo en Den Bosch en Sittard heeft NS vooralsnog een aangepaste dienstregeling: er rijden daar minder treinen. Deze regeling geldt naar verwachting tot 12.00 uur.

Code oranje wegens extreem weer

In het hele land geldt sinds gisteren de KNMI-code oranje voor extreem weer. De ijzel trekt langzaam oostwaarts. In het westen gaat de ijzel in de ochtend over in regen en daar verdwijnt de gladheid; in het binnenland gaat de ijzel over in sneeuw. Vooral in het oosten kan het nog lang glad blijven, verwacht het KNMI.

Ook het buitenland kampt met de gevolgen van winterweer. in België werd gisteren code oranje afgegeven wegens de verwachte ijzel en sneeuw. De luchthaven van Frankfurt am Main houdt voor vandaag rekening met vertragingen en uitval van vluchten. Er worden meerdere centimeters sneeuw voorspeld. (ANP)