Uierboord of niertjes

Bijzonder

Laatst hoorde ik over een aardig restaurantje in Utrecht waar de chef wel raad weet met uierboord (gerecht van koeienuiers). Ik ben wel eens voor minder de trein in gestapt. Restaurant Goesting zit in een pittoresk gebouwtje in de wijk Witte Vrouwen. Het vrijstaande pand heeft van binnen wat weg van een kerk, met een middenschip en twee zijschepen. Maar het is een oude hondenstal die in 1909 was gebouwd voor de Utrechtse hortus botanicus. Aan de muur hangt een oude foto waarop de kennels nog te zien zijn.

Het restaurant is smaakvol ingericht. Aan het plafond hangen stoere lampjes. Tafels zijn ingedekt met wit linnen, eromheen staan buisframestoelen. Het is een gezellige, lichte ruimte. Voor de deur is een klein terrasje, waar het ’s zomers ongetwijfeld fijn zitten is.

Op het bord

Of je Goesting duur moet noemen, hangt af van het gerecht. Voorgerechten lopen van 8,75 euro voor zes slakken tot 15,75 euro voor gepocheerde eendenlever. Als hoofdgerecht is er kabeljauw met ansjovissaus voor 19,95 euro of bouillabaisse voor 24,75 euro. De menukaart is klassiek. Er staan wel verrassinkjes op zoals een ‘petit fondue’ met rauwkost en kastanjes (11,75 euro) vooraf en een hele Hollandse hazenrug voor twee personen (24,75 euro p.p.).

Op de kaart vandaag helaas geen uierboord, gekker dan kalfsniertjes wordt het niet. Deze niertjes (9,75 euro) zijn ontzettend goed klaargemaakt: zacht, rosé, fijn en schoon van smaak. En dan zijn ze o zo lekker. De bordelaisesaus en gestoofde uitjes zijn mooi gedoseerd. De in cider gepocheerde peer tintelt nog wat na. Wie bang is voor niertjes of eens een slechte ervaring heeft gehad (en dat kan echt traumatisch zijn), probeer ze hier! Ook de slakken zijn top: niet te veel knoflook, je proeft de slakken.

De huisgerookte wilde sockeye-zalm (12,75 euro) is prima: stevig maar mals, niet te zout gepekeld, niet te sterk gerookt. De sherrysabayon is mooi zuur en dat gaat goed met de zalm. Net als de lange spaghettisliert van rauwe, ingelegde biet. Maar de steranijscrème blijkt een flinke klodder zoete, geklopte room. Zalm met slagroom! Dat slaat echt als een tang op een varken.

De truffel-kaaskroketten (9,75 euro) zijn een teleurstelling op twee niveaus: de vulling is geschift (bij het aansnijden sijpelt het vet eruit) en er is hier sprake van truffelolie. En truffelolie is verboden. Dat heeft niets met truffel te maken. De relish van Amsterdamse ui is vooral heel zoet, dat is jammer. Zo’n zuur uitje was heel fijn geweest bij al die vettigheid.

Curry met jackfruit is een originele vegetarische schotel (15 euro). Jackfruit is een enorme exotische vrucht die tientallen kilo’s kan wegen. Jackfruit wordt zoet en hartig gebruikt. Onrijp heeft het een vlezig karakter, een beetje artisjok-achtig. Dat leent zich dus goed voor een dikke, kruidige curry. Ook de confit de canard (19,75 euro) smaakt goed en valt mooi van het bot. De gekonfijte sinaasappelschil is natuurlijk zoet, maar gelukkig ook lekker bitter. In de sinaasappeljus zit een treffend vleugje kardemom. De parelgort is een tikje te gaar, maar de knapperige koolrabi en courgette maken het wel weer fris. Een leuke versie van een klassieke combinatie.

Op de toetjes valt weinig af te dingen. Want ja, als je om de hoek zit van de beste ijssalon van Nederland dan is het logisch dat je bij vier van de zes toetjes ijs serveert.

Eindoordeel

We slaan nergens steil van achterover. Gerechten ontstijgen qua uitstraling het eetcafé niet echt, maar op de kaaskroketten na is er niets slecht. Buiten die absurde klodder slagroom is ook de zalm een aardig gerecht. In dit schattige restaurantje wordt er vooral zo ontzettend fijn voor je gezorgd. Een kaarsje, karafje water en een lieve jongedame die overal wat leuks bij kan vertellen. Ze schenkt ook zorgvuldig uitgekozen wijnen, zoals de treffende Hongaarse Tokaj (6,85/36 euro) bij de curry. Iedereen wil zo’n restaurantje in de buurt – dat je doordeweeks een uur van tevoren beslist om toch even gezellig wat te eten. En vanwege die niertjes pak ik met liefde nog eens de trein om te proeven wat ze daar allemaal nog meer doen met incourante delen.