Treinen gaan weer rijden - in oosten nog gevaarlijk glad

Na grote problemen vanochtend door het winterweer zijn de treinen rond 11.00 uur weer gaan rijden. De NS meldt dat de treindienst “vanuit de Randstad geleidelijk wordt opgestart”. De verwachting is dat er vanmiddag weer op alle lijnen treinen rijden.

Een fietsster baant zich een weg door de sneeuw in Nijverdal. In delen van het land werd gewaarschuwd voor gladheid.
Een fietsster baant zich een weg door de sneeuw in Nijverdal. In delen van het land werd gewaarschuwd voor gladheid. Foto ANP / Vincent Jannink

Na grote problemen vanochtend door het winterweer zijn de treinen rond 11.00 uur weer gaan rijden. De NS meldt dat de treindienst “vanuit de Randstad geleidelijk wordt opgestart”. De verwachting is dat er vanmiddag weer op alle lijnen treinen rijden.

De NS waarschuwt wel dat het nog “enige tijd” zal duren voordat alle treinen weer volgens de normale dienstregeling rijden. ProRail hoopt dat rond 14.00 uur alles weer rijdt, “maar misschien nog niet helemaal volgens het spoorboekje”, aldus een woordvoerder tegen persbureau ANP. In het noordoosten van het land golden rond 11.00 uur nog altijd beperkingen door de winterse omstandigheden.

De treindienst kwam vanochtend in de problemen doordat er “dikke lagen ijs” op de bovenleidingen lagen, waardoor treinen geen stroom kregen en niet konden rijden, aldus de woordvoerder van ProRail. De treinen hadden veel meer last van de winterse omstandigheden dan van tevoren was verwacht. Gisteren was aangekondigd dat in het zuidoosten van het land de dienstregeling zou worden aangepast, maar vanochtend bleek ijzel in het hele land op het spoor toe te slaan. Rond Amsterdam, Alkmaar en Utrecht was op sommige momenten überhaupt geen treinverkeer mogelijk.

Veel ongelukken op de wegen

Door de gladheid gebeurden er vannacht en vanochtend veel ongelukken op de wegen. Rond 10.00 uur vanochtend meldde de Verkeersinformatiedienst dat zich al honderd ongelukken hadden voorgedaan. Bij de meldingen die de VID kreeg ging het om letsel en blikschade. Om de gladheid te bestrijden strooide Rijkswaterstaat ongeveer 6 miljoen kilo zout op de snelwegen.

Het KNMI beëindigde in de loop van de ochtend in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland code oranje voor extreem weer. Vandaag geldt in deze provincies nog wel code geel, omdat er nog sneeuwresten liggen, aldus een woordvoerster tegen het ANP. In het oosten van het land geldt nog wel code oranje wegens sneeuwval. Door ijzel en sneeuw kan het nog tot het einde van de ochtend verraderlijk glad zijn.