Te slap over matchfixing

Ik ben een trotse Willem II-supporter. Niet vanwege de sportieve prestaties van de Tilburgse club. De afgelopen vijf jaar degradeerde Willem II twee keer. Vaak heb ik pijnlijke wedstrijden bezocht. Twee seizoenen geleden nog, uit tegen Ajax, werd het 5-0. De Amsterdammers vierden die wedstrijd het kampioenschap, Willem II degradeerde door dit resultaat. Ik zat bleekjes op de tribune tussen drie bevriende Ajax-supporters.

Nee, de trots zit in de sfeer en het imago.

Willem II, een chique club met een ouderwets tenue en dito clublied. ‘Hup Willem II stoere kerels’, luidt de eerste zin van dat lied. Met volle trots nam ik bevriende Ajaxsupporters mee naar het Koning Willem II-Stadion. Hier word je niet uitgebreid gefouilleerd. „Waar is de ME”, vroegen ze als we richting ons vak wandelden. Ik wees dan met een glimlach naar de twee politieagenten te paard op het parkeerterrein. In ons vak F was het grofste wat we hoorden: „Heuj, ga ’s voetballen, stelletje lamzakken!”

Sinds vorig weekend ben ik in mijn trots gekrenkt. Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat mijn club in verband wordt gebracht met matchfixing. Twee wedstrijden uit 2009, tegen Ajax en Feyenoord, zouden beïnvloed zijn door goksyndicaten. Ibrahim Kargbo, middenvelder van destijds, zou 100.000 euro per wedstrijd hebben gekregen om die te beïnvloeden. Het bedrag moest hij delen met spelers die hij mee zou krijgen in het plan om opzettelijk te verliezen. Naar verluidt kreeg hij ten minste één speler mee.

Ik voel me ronduit genaaid door dit nieuws. Het seizoen waarin deze wedstrijden werden gespeeld, was niet best. Willem II eindigde als 17de. Toch zat ik tien keer op de tribune, tien keer betaalde ik ruim twintig euro voor een stoeltje. Nooit ging ik uit van een overwinning, maar ik rekende er wel op dat alle spelers door het vuur gingen voor het resultaat.

Het is geen schok dat matchfixing ook in Nederland voorkomt. Afgelopen jaren waren er roemruchtige zaken in België, Italië en Duitsland. Ex-voetballer Thomas Cichon was vorig jaar de eerste Duitse voetballer die veroordeeld werd voor frauderen in het veld. Bij de rechtszaak vertelde hij dat zijn gokschuld van 20.000 euro zou worden kwijtgescholden als zijn club de wedstrijd verloor. Dat lukte, FC Augsburg won met 3-0.

Ook in Italië en België werden spelers veroordeeld en geschorst. Maar dat waren allemaal kwesties die zich afspeelden in de lagere krochten van het voetbal, waar spelers minder verdienen en gokken minder opvalt.

Maar volgens een deze week gepresenteerd onderzoek naar matchfixing door onderzoeksbureau Sportradar zijn juist de meeste verdachte duels op het hoogste niveau gespeeld. Sportradar signaleert 1.625 verdachte duels, 1 procent van het totaal aantal onderzochte duels. 78 procent van de verdachte wedstrijden waren op het hoogste niveau. En Willem II heeft nu dus de primeur om als eerste Nederlandse club genoemd te worden in gokschandaal op het hoogste voetbalniveau.

Wat ik niet begrijp, is de laconieke reactie van mijn medesupporters. In deze krant leek de voorzitter van de supportersvereniging zich nauwelijks druk te maken. „Ik vond het al verdacht dat we in één seizoen zowel bij Ajax als bij Feyenoord verloren”, zei hij sarcastisch.

Maar onze club staat voor gek, de eerste Nederlandse voetbalclub die in verband wordt gebracht met matchfixing! En dan juist in dit seizoen, waarin je weer eens om sportieve redenen een trotse supporter kon zijn. Dit seizoen, waarin ik eindelijk eens met opgeheven hoofd naar mijn Feyenoord minnende slager kon. En nu dit. In het uitvak werd door supporters van Go Ahead Eagles afgelopen zondag gezwaaid met bankbiljetten. Die grap zullen we dit seizoen nog wel vaker zien.

Waarom zijn mijn medesupporters zo stil? We zijn bedonderd, onze club is ernstig in diskrediet gebracht. Vergelijk die apathie eens met de vurige brieven die dagblad Trouw ontving toen uitkwam dat verslaggever Perdiep Ramesar jarenlang verzonnen mensen en bronnen in zijn verhalen had opgevoerd. Trouwlezers voelden zich genomen en sprongen in de pen. Steunbetuigingen, maar ook keiharde aanvallen op de hoofdredactie.

Of vergelijk het met de mars in Parijs na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo – vele malen ernstiger dan matchfixing natuurlijk. Miljoenen mensen demonstreerden voor vrijheid en tegen angst en terrorisme. Laat ons dan scanderen voor voetbal en tegen goksyndicaten.

Met deze laconieke houding lijken we matchfixing bijna te gedogen. Onder de Willem II-fans lijkt niemand boos. Ja, wel als de scheidsrechter een ingooi de verkeerde kant op geeft. Dan moet je ze eens horen. Maar nooit was een stevig spreekkoor tegen vals spelen meer op zijn plaats dan nu.