ABN Amro wil de klus van het jaar: de eigen beursgang

Blablabla

Welke zakenbank mag ABN Amro straks naar de beurs brengen? Als het aan ABN Amro ligt, doet de staatsbank dat zelf. ABN Amro heeft de ambitie de eigen beursgang te begeleiden. Dat bevestigen betrokkenen bij de beursgang.

Maar ABN Amro gaat er zelf niet over. De staat, sinds 2008 eigenaar van de bank, bepaalt welke zakenbanken die eer krijgen. En ABN Amro is niet de enige die aast op een rol. Zakenbankiers zien deze beursgang als dé Nederlandse klus van het jaar – iets waar iedereen aan graag bij wil zijn. Naar verwachting zijn er zo’n tien rollen te vergeven, waaronder drie of vier hoofdrollen.

NLFI, de stichting de die ABN Amro voor de staat beheert, is al begonnen met de selectieprocedure. Minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) heeft NLFI opdracht gegeven om een shortlist op te stellen waaruit zakenbanken worden gekozen als de beursgang dichterbij komt. Zakenbanken konden zich tot eind vorige week aanmelden. ABN Amro heeft dat ook gedaan, zeggen betrokkenen. Begin volgende maand laat NLFI de partijen weten of ze op de lijst staan.

De beursgang is naar verwachting later dit jaar. Voor banken valt er veel te verdienen. De waarde van ABN Amro wordt geschat op 12 tot 20 miljard euro. Bij de beursgang zal in eerste instantie 10 tot 30 procent van de aandelen worden verkocht. Zakenbankiers krijgen doorgaans een percentage van het bedrag dat naar de beurs gaat, een fee. Die kan neerkomen op honderden miljoenen, verdeeld over de banken die betrokken zijn.

Het mag gek klinken, jezelf naar de beurs brengen, maar het is niet ongewoon. Toen verzekeraar NN vorig jaar naar de beurs ging, speelde moederbedrijf ING een hoofdrol. Zelf betrokken zijn is voor ABN Amro een manier om ook wat te verdienen aan de dure beursgang.