Shorttrackers probleemloos naar halve finales bij EK in Dordrecht

De Nederlandse mannen staan bij de EK in Dordrecht volop in de schijnwerpers. Zij plaatsten zich voor alle halve finales.

Voor een uitverkochte ijshal in Dordrecht hebben de Nederlandse shorttrackers zich vrijdag zonder veel kleerscheuren gehandhaafd op de EK.

De Nederlandse relayploeg van de mannen, wereldkampioen op dit onderdeel, won de race in de series met groot machtsvertoon. Freek van der Wart, Sjinkie Knegt, Daan Breeuwsma en nieuweling Adwin Snellink rijden zaterdag de finale. In hun serie waren ze te snel voor de teams van Duitsland, Frankrijk en Wit-Rusland. Ook Rusland, de olympisch kampioen van Sotsji, plaatste zich moeiteloos voor de halve finale.

Voor het eerst worden bij de EK shorttrack alle finales op zaterdag en zondag gereden. Vrijdag vielen in de series alleen bij de Nederlandse vrouwen twee ‘slachtoffers’. Op de 1.500 meter kwam Yara van Kerkhof in de slotronde van haar heat ten val. Haar ploeggenote Suzanne Schulting, pas 17 jaar oud, kreeg op dezelfde afstand een penalty omdat ze verantwoordelijk werd gehouden voor de val van een tegenstandster.

De mannen maakten ook in het individuele toernooi geen fouten. Knegt, Van der Wart en Breeuwsma plaatsten zich voor de halve finales van de 500, de 1.500 en de 1.000 meter.

Ook op de langebaan werd vrijdagavond geschaatst. In Thialf haalde Koen Verweij zijn fel begeerde startbewijs voor de 1.500 meter tijdens de WK afstanden, volgende maand in Heerenveen binnen. De wereldkampioen allround finishte bij de nationale selectiewedstrijden in 1.47,41. Kjeld Nuis evenaarde daarna de tijd van Verweij. Ook Wouter olde Heuvel plaatste zich (1.48,44) zich voor de WK.

Ireen Wüst verzekerde zich bij de vrouwen ook van WK-deelname op de 1.500 meter. Ze won de selectiewedstrijd in een tijd van 1.56,95. Met haar stelden ook Marrit Leenstra (1.57,92) en Marije Joling (1.58,32) een startplaats veilig. Wüst was al verzekerd van de 1.000 en 3.000 meter.