Schisma in de vogelwereld

To feed or not to feed, dat is de vraag in kringen van vogelliefhebbers.

tekst Kester Freriks

In Engeland is het meteen een Shakespeareaans drama. Moeten we, nu het een zachte, milde winter is, de vogels in onze tuinen, parken of balkons wel bijvoeren of juist niet? „To feed or not to feed, that’s the question”, luidt de quote van de talloze organisaties die zijn verbonden aan BirdLife International, de organisatie die wereldwijd vogelbelangen behartigt en die het lang niet allemaal met elkaar eens zijn.

Het is een vraag die ook de gemoederen in de Nederlandse vogelwereld bezighoudt. Voeren of niet voeren? Er zijn voor en tegenstanders, zeker nu Vogelbescherming Nederland, in navolging van de Engelse Royal Society for Protection of Birds, oproept vogels het hele jaar van voedsel te voorzien. Dus niet alleen tijdens strenge winters.

„Ook in het voorjaar en zelfs de zomer hebben vogels voer nodig”, aldus Jip Louwe Kooijmans van Vogelbescherming.

De oproep zal niet aan dovemans oren gericht zijn. Nu al geeft de gemiddelde Nederlander 35 euro per jaar uit aan vogelvoer, nestkasten, herkenningskaarten en andere vogelzaken. Vogelvoeren is big business.

Voor- en tegenstanders betrekken de stellingen. Hieronder hun munitie.