Saoedische koning: zelfde beleid

De donderdag overleden koning Abdullah is gisteren in Riyad begraven. Hij kreeg volgens Saoedische traditie een eenvoudige begrafenis.
De donderdag overleden koning Abdullah is gisteren in Riyad begraven. Hij kreeg volgens Saoedische traditie een eenvoudige begrafenis. Foto AFP

In zijn eerste optreden als koning van Saoedi-Arabië heeft Salman bin Abdulaziz beloofd het beleid van zijn voorganger voort te zetten. „We zullen hetzelfde beleid blijven voeren dat we voeren sinds de stichting van Saoedi-Arabië”, zei hij vrijdag in een toespraak die werd uitgezonden op de staatstelevisie.

Koning Salman vroeg God om hem te helpen om „de veiligheid en stabiliteit te bewaren” en het koninkrijk te beschermen tegen alle kwaad”. Saoedi-Arabië kampt met een hoop crises, zowel intern als extern: een dreigende burgeroorlog in buurland Jemen, de dreiging van de Islamitische Staat in Irak en Syrië, een turbulente oliemarkt en een grote hoeveelheid werkloze jongeren.

In deze moeilijke tijd kan de koninklijke familie geen opvolgingsstrijd gebruiken. Daarom kondigde Salman onmiddellijk aan dat zijn halfbroer Murqin opschuift van plaatsvervangend kroonprins naar kroonprins. Dit maakte een einde aan speculaties dat hij zijn broer Ahmed prefereerde.

Koning Abdullah werd vrijdag begraven volgen de sobere tradities van het wahabisme – de ultraconservatieve staatsgodsdienst van Saoedi-Arabië. Abdullah’s lichaam werd gewikkeld in een simpel doodskleed, zonder vlag of ander uiterlijk vertoon. Hij werd begraven op een publieke begraafplaats in een ongemerkt graf, om te voorkomen dat het een bedevaartsoord wordt. Verering van doden is verboden in het wahabisme.