‘Rusland stevent af op een grote ontslaggolf door zwakke economie’

De vroegere Russische minister van Financiën, hier op archiefbeeld, verwacht een grote ontslaggolf in Rusland.
De vroegere Russische minister van Financiën, hier op archiefbeeld, verwacht een grote ontslaggolf in Rusland. Foto AP / Pavel Golovkin

Rusland stevent af op een golf van massaontslagen als gevolg van de dalende roebelkoers en de snel verslechterende economie. De Russische overheid moet daarom haar financiële reserves misschien sneller en voor andere doeleinden aanspreken dan tot nu toe het plan was. Dat stelde voormalig minister van Financiën Aleksej Koedrin vandaag.

Koedrin sprak vanmiddag in het Zwitserse Davos bij het World Economic Forum, waar hij onder meer sprak over de zwakke economische vooruitzichten van Rusland. Hij verwacht dat de Russische economie dit jaar met 4 procent krimpt, als de prijs van olie zo laag blijft als nu. Koedrin:

“Ik heb voorspeld dat er moeilijke tijden aan zaten te komen, maar had niet gedacht dat het zo erg zou worden. De prijzen van consumentengoederen zijn in rap tempo gestegen en de grote ontslagrondes zijn begonnen. In de bouw in Moskou zijn al 100.000 mensen ontslagen. Ook in de auto-industrie zien we tekenen van crisis.”

Inzetten van reserves heroverwegen

De vroegere minister van Financiën vindt daarom dat de Russische overheid opnieuw moet kijken naar hoe snel en voor welke gebieden de Russische reserves worden ingezet, zo meldt Reuters. Onder Koedrin groeide die geldpot tot 500 miljard dollar (446 miljard euro). Een deel daarvan is specifiek opzijgezet om de roebel en de economie te beschermen in moeilijke tijden.

Rusland zit de laatste maanden in zwaar economisch weer, als gevolg van de dalende prijs van olie en de sancties die het land door Europa en de Verenigde Staten kreeg opgelegd. De roebel is in een half jaar tijd bijna in prijs gehalveerd ten opzichte van de dollar en op de Westerse kapitaalmarkten kan het land niet aankloppen.

Eerder voorspelde de Russische centrale bank al dat de economie dit jaar een terugval van 4,5 procent staat te wachten, tenzij de sancties worden opgeheven. Dat dit snel gebeurt, is volgens Koedrin onwaarschijnlijk. De Rus was tot 2011 minister van Financiën, maar legde die functie neer omdat hij het oneens was met de hoge uitgaven aan defensie. Toch is hij volgens Reuters nog altijd een vertrouweling van president Vladimir Poetin.

Lees ook op NRC Q “Wat je over de duikvlucht van de roebel moet weten” en “Deze Nederlandse bedrijven hebben voordeel/last van de goedkope roebel”.