Realistische verhalen over een slopende ziekte

Hij heeft soms het gevoel dat hij zijn beslissing om te stoppen met de medische behandeling moet verdedigen, zegt een prostaatkankerpatiënt in deze bijlage. In zijn omgeving reageren mensen verbaasd op dat besluit, want de chemotherapie verlengde zijn leven. Maar het sloopte hem. Liever wil hij de laatste maanden van zijn leven doorbrengen zoals hij vroeger was: een sterke, vitale man.

Andere patiënten, die hier ook worden geïnterviewd, grijpen juist elke behandeling aan, hoe zwaar die ook is – als hun leven maar iets wordt verlengd.

De medisch directeur van oncologisch ziekenhuis Antoni van Leeuwenhoek heeft begrip voor elke keuze van een kankerpatiënt. Het enige wat hij kan doen, zegt hij, is hun de weg wijzen in het pikkedonker waar je in belandt als je hoort dat je kanker hebt. Hij maakt zich tegelijk zorgen over de bezuinigingen die overheid en verzekeraars afdwingen. „Als het zo doorgaat, staat de patiënt binnen tien minuten buiten met de mededeling: u heeft kanker.”

Kanker is nu doodsoorzaak nummer één in tien Europese landen, waaronder Nederland. Er zijn hier 100.000 nieuwe diagnoses per jaar. De ziekte zet levens op hun kop en schokt de omstanders altijd. Zij kunnen als ze willen een vriend, familielid of collega helpen – daarvoor hebben we tips verzameld. Ze kunnen zich ook opwerpen als vrijwilliger die met een patiënt meegaat naar het ziekenhuis, vragen voor hen stelt, afspraken regelt. Dat gebeurt sinds kort in het academisch ziekenhuis in Rotterdam.

Jonge mensen, voor wie kanker nog heel ver weg lijkt, kunnen hier lezen hoe ze hun kans op kanker een beetje verkleinen. Door niet te roken of te zonnen en wel te sporten. Voor hen zijn, over twintig jaar, misschien ook veel meer medicijnen en behandelingen beschikbaar. Zeker als het aan de onderzoekers ligt, die eindeloos het DNA van duizenden kankersoorten hebben uitgeplozen. Vooruitgang is er, zeggen ze unaniem, al gaat hij langzaam. En heeft de huidige kankerpatiënt er nog niks aan.

Nog altijd sterft 40 procent van de kankerpatiënten binnen een paar jaar na de diagnose. Tot de groeiende groep die geneest, behoren vooral de patiënten bij wie de kanker bij ontdekking nog niet is uitgezaaid. Deskundigen vertellen welke behandelingen het effectiefst zijn.

Na genezing zijn de ex-patiënten opgelucht maar kan het leven al behoorlijk ontwricht zijn, blijkt uit een reportage. Baan kwijt en lichaam aangetast door chemo’s, operaties en bestraling. Ruim een week voor Wereldkankerdag bieden wij u deze kankerbijlage. Het is geen vrolijke bijlage, wel een realistische.