Politie: brand supportershome Ajax is aangestoken

Het supportershome van Ajax werd in de nacht van donderdag op vrijdag verwoest door een brand.
Het supportershome van Ajax werd in de nacht van donderdag op vrijdag verwoest door een brand. Foto ANP / Evert Elzinga

De brand in het supportershome van Ajax in Amsterdam is aangestoken. Dat meldde de politie vanmiddag na onderzoek.

In het pand in de buurt van de Amsterdam ArenA was in de nacht van donderdag op vrijdag brand uitgebroken. Het supportershome werd als gevolg van de brand bijna volledig verwoest. De politie begon een sporenonderzoek. Hieruit bleek dat er sprake is van brandstichting. De politie roept getuigen op om zich te melden.

‘Ook binnen meerdere brandhaarden’

De Telegraaf meldde vanochtend al op basis van bronnen rond de politie dat er vrijwel zeker sprake was van een doelgerichte actie. Brandweerlieden zouden op een opengebroken deur zijn gestuit en zouden ook binnen verschillende brandhaarden hebben aangetroffen.

Saillant genoeg is het deze maand exact tien jaar geleden dat het supportershome voor de eerste keer totaal afbrandde. De daders zijn nooit aangehouden. In april 2006 werden in de buurt van de ArenA twee mannen gearresteerd voor een poging om het Ajax-supportershome in brand te steken. Ook eind 2008 woedde er een brandje. De schade aan het clubhuis bleef beperkt.

Extra maatregelen rond Ajax - Feyenoord

Hoewel de politie nog geen beeld heeft van de daders, wordt sinds gisteren op social media door Ajax-aanhangers met de beschuldigende vinger gewezen naar Feyenoorders. Vanwege de spanningen tussen beide clubs heeft burgemeester Van der Laan gisteravond besloten extra veiligheidsmaatregelen rond de wedstrijd Ajax - Feyenoord van morgen (12.30 uur) te nemen:

“We weten welke gevoelens er leven en daarom treffen we meer maatregelen dan we al zouden doen. We weten dat er zorgen bestaan bij Ajaxsupporters dat dit uit het Feyenoordkamp komt. En dus kan er extra spanning zijn en daar houd je rekening mee.”

Wat de maatregelen inhouden, zei de burgemeester niet.