Opinie

Habbiebabbie

Het was de week dat het woord ‘habbiebabbie’ werd geïntroduceerd in de Nederlandse taal, door ene Sandra in het tv-programma Rot op naar je eigen land. Een klein zoektochtje leerde dat het al bestond, maar meer op deze manier: „Ik schrik me de/het habbiebabbie”, als een synoniem voor het apelazerus dus.

Als verzamelterm voor ‘iedereen met een kleurtje’ was het nieuw. Mooi was het om te zien hoe deze duidelijke, ‘helemaal niet negatief bedoelde’ term meteen werd genuanceerd toen erop doorgevraagd werd door Dennis van der Geest: „Is zij dan een habbiebabbie?” Sandra: „Nou, in mijn beléving is zij een habbiebabbie.” (Even terzijde: ik zou ook alles gaan nuanceren als Dennis van der Geest erbij was, want hij heeft een zwarte band en ik ben niet verder gekomen dan geel. Zie figuur 1.)

Ah, de beleving. Heerlijke uitvlucht voor iedereen die iets naars wil zeggen.

Een al dan niet kloppend feit kan worden omgebogen tot een mening, en dan kan niemand er meer wat over zeggen. Een nieuwsbericht van afgelopen week: „Burgemeester van der Laan vindt dat het in Amsterdam steeds makkelijker wordt om aan automatische wapens te komen.” Tja, vindt hij dat? Hij zal het wel gebracht hebben als feit, maar als niemand zin heeft het echt te checken, kun je het maar beter als mening opschrijven. Terwijl ‘makkelijker aan wapens komen’ in principe klinkt als iets waar geen mening over te geven is. Net zoals het raar klinkt als je zegt: „Ik vind dat koningin Máxima bruine ogen heeft.”

Natuurlijk zijn er twijfelgevallen – uitspraken die tussen feit en mening in liggen. ‘Ik vind dat roken ongezond is’ is geen echte mening; meer een handreiking aan mensen die toch nog met een sjekkie bij een treurige rookpaal staan te kleumen.

Maar de burgemeester die op een meningachtige manier over de beschikbaarheid van wapens praat, dat is vreemd. De enige mensen van wie je dat pikt zijn de boeven zelf: „Ik vind echt dat het de laatste tijd een stuk makkelijker is geworden om aan automatische wapens te komen. Toch ook wel lekker hoor, vroeger was het soms zo’n hele zoektocht.” Dan klinkt het wel weer gezellig.