Partijgenoot van overleden Sata wint nipt bij verkiezingen Zambia

Stemmentellers houden een biljet omhoog voor de presidentsverkiezingen in Zambia.
Stemmentellers houden een biljet omhoog voor de presidentsverkiezingen in Zambia. Foto Reuters / Rogan Ward

Edgar Lungu volgt de in oktober overleden Michael Sata op als president van Zambia. De 58-jarige Lungu kreeg vandaag tijdens de presidentsverkiezingen in het Afrikaanse land 48,3 procent van de stemmen, zo meldt persbureau Reuters. De voorzitter van de regerende partij was eerder minister van Defensie en Justitie.

Sinds de dood van Sata was Guy Scott tijdelijk tot interim-premier benoemd. Zowel Lungu als Sata behoort tot het Patriotic Front, de regerende partij in het land in het zuiden van Afrika. De overwinning van Lungu is overigens nipt: tegenstrever Hakainde Hichilema kreeg 46,7 procent van de stemmen.

Lungu wordt nu de opvolger van de populist Sata, die in oktober op 77-jarige leeftijd in Londen overleed. Sata werd in 2011 tot president van Zambia gekozen. Hij volgde toen Rupiah Banda op, wiens partij de voorgaande twintig jaar aan de macht was geweest.