Opinie

mini-opinie

Te vaak blijven gesprekken hangen in kabbelend gekeuvel. Maak ze spannender: snijd een spraakmakend onderwerp aan. nrc.next helpt.

Stelling: John Kerry moet twee maanden als vrouw leven in Saoedi-Arabië

De Saoedische koning Abdullah bin Abdel-Aziz al-Saud is dood. John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, tweette gisteren dat Abdullah een wijze man was. Met een visie. Misschien zou Kerry eens een paar maanden undercover, in een boerka, als vrouw moeten leven in Saoedi-Arabië. Eens kijken hoe wijs hij deze puriteinse islamist zou noemen als hij grote afstanden moest lopen onder een sluier in de Saoedische hitte. Autorijden mag er niet als vrouw, vrouwen mogen niet alleen de deur uit. Stokslagen krijgen mag dan weer wel.

Stelling: Lageropgeleiden moeten een deel van hun inkomen afstaan aan studenten

Getreuzel achter de kassa, een kapper die de vorige klant knipt terwijl jij allang aan de beurt bent en voor de zoveelste keer aan een mbo’er uitleggen wat Bikram Yoga is. Hogeropgeleiden worden dagelijks geconfronteerd met tekortkomingen van lageropgeleiden. Gevolg: tijdverspilling. En tijd kost geld. Nu de studiefinanciering is afgeschaft, kunnen studenten uit het hoger onderwijs deze kosten er niet bij hebben. Lageropgeleiden moeten daarom compensatie bieden voor hun last, door vijf procent van hun inkomen af te staan aan universitaire studenten.

Stelling: Docenten kunnen niet alles tegelijk, Jet!

Jet Bussemaker had weer een mooie deze week. De onderwijsminister (PvdA) zei dat ze het signaleren van radicalisering van jongeren net zo’n belangrijke taak vindt voor docenten als dat zij hun leerlingen rekenen en taal bijbrengen. Denkt ze nou echt dat de docenten niets anders te doen hebben (lesgeven, nakijken, klagen over nakijkwerk, vakantie vieren)? Jet ziet het helemaal voor zich, die docenten die hun leerlingen vragen: „Hee jongens, iemand vandaag nog van plan te radicaliseren? Vanmiddag in het tussenuur heb ik tijd voor een dialoog.”

Stelling: Het is zielig voor Ajax dat hun clubhuis is afgebrand

En dan verliezen ze morgen ook nog van Feyenoord. Dat gun je niemand.

Stelling: Maak ook eens een film vanuit jihadistenperspectief

Waarom gaan die Hollywoodfilms altijd over Amerikaanse helden die de tegenstanders van de Verenigde Staten bestrijden? Nooit wordt er eens een film gemaakt vanuit het perspectief van de underdog, vanuit, bijvoorbeeld, een IS-strijder of een Noord-Koreaanse president. Dat is kwalijk. Willen wij een leefomgeving creëren waarin tolerantie en respect centraal staan, dan moeten we ons inleven in elkaar. Film is het middel bij uitstek om daarbij te helpen

Stelling: Sletten (m/v) moeten een hogere zorgpremie betalen

Mensen die met twintig of meer mensen het bed hebben gedeeld, zouden een hogere zorgpremie moeten betalen. Hoe meer je rondslet, hoe meer risico’s je loopt op ziektes en andere vieze zweren, en dus: hoe sneller je andere mensen ook ziek maakt. Sletten zijn, met andere woorden, een groot gevaar voor de samenleving. Het zou onrechtvaardig zijn als een virusvrije maagd evenveel premie betaalt als jij. En wat dacht je van deze nieuwe versierzin in de kroeg? „Zeg, ben jij soms aanvullend verzekerd?”

en Maral Noshad Sharifi