Landjepik bij motorclubs: jullie horen nu bij ons

Onder motorclubs is het vrij gebruikelijk: eisen dat een chapter overstapt. Niet goedschiks, dan kwaadschiks.

foto HH

Jullie sluiten je bij ons aan, of we fakkelen hier het clubhuis af. Dat waren de opties die motorclub Trailer Trash Travellers (TTT) gaf aan motorclub Pegasus in Leiden, op 11 januari vorig jaar. En alsof de voorgelegde keuze zelf niet intimiderend genoeg was, kwamen de Travellers die voorleggen met ruim twintig man in leren clubjacks, die zwijgend de deur blokkeerden. Het bestuur van het kleine Pegasus werd in een nis geroepen bij de Travellers-bestuurders. Die ruimte werd afgeschermd door twee rijen TTT-leden, in slagorde met hun rug naar de besturen.

Het was een kort bezoek met een heldere boodschap. Pegasus kreeg een paar dagen bedenktijd. Een week later hadden de Travellers een ander slot aan de deur gehangen en moest de Pegasus-voorzitter de sleutel afgeven en zijn handtekening zetten op papieren om het clubhuis over te dragen.

Dit is het beeld dat de officier van justitie gisteren schetste op de eerste dag van een vijfdaags proces tegen 18 leden en oud-leden van de TTT. Landjepik door een zogenoemde Outlaw Motorcycle Gang, OMG – motorclubs die zich niet voegen naar de rechtsorde, en waarvan leden regelmatig voorkomen in strafrechtelijke onderzoeken. Landjepik is onder dergelijke clubs een gebruikelijke praktijk zei de officier, onderling wel overpatching genoemd. Daarmee breiden de motorclubs hun macht uit. In strafrechtelijke termen komt het volgens het OM neer op afpersing, bedreiging en heling. Daarvoor eiste het OM vandaag tegen enkele verdachten onvoorwaardelijke gevangenisstraffen van een jaar.

De afgelopen jaren groeide het aantal leden van motorclubs sterk. Tussen 2009 en 2014 vervijfvoudigde het aantal chapters van de vijf grootste OMG’s, en kwamen er drie internationaal opererende gangs bij.

Sinds 2012 maakt justitie veel werk van motorbendes. MC Pegasus hoort daar niet bij. Dat was een zieltogende club met 9 leden, waarvan er 4 geen motor hadden en 3 hun contributie niet konden betalen, had de voorzitter tegen een van de verdachten van vandaag gezegd. Daarom aasden ook andere motorclubs op het clubhuis. De Travellers wilden voorkomen dat Satudarah het clubhuis inpikte, zou een bestuurder hebben gezegd.

OM en politie hebben dit onderzoek groots aangepakt, hoewel er geen sprake was van drugs of wapens. De motorgangs zijn intimiderend, en rekenen ook op dat effect, zei de officier. „De wil van de OMG’s is wet, en dat kan niet getolereerd worden.”

Advocaat Silvis van verdachte Gerard M. vindt dat het OM niet ontvankelijk is, omdat het huis van M. is doorzocht toen er alleen maar een aanwijzing was dat hij lid was – niet dat hij erbij was op 11 januari. En nu is er nog steeds maar één getuige die dat zegt. De officier gaf in reactie wel toe dat onderzoek naar dit soort groepen moeilijk is. In overleg met de rechter-commissaris zijn ze op zoek gegaan naar leden van de Travellers. Omdat ze met een grote groep waren op de bewuste dag, rechtvaardigde het vermoeden van lidmaatschap van de Travellers een huiszoeking. De rechtbank doet 13 februari uitspraak.