‘Ik kleed mij niet voor anderen’

Milou van Rossum vraagt elke week iemand het hemd van het lijf over zijn of haar eigenzinnige kledingstijl.

Sierra Durgaram (15), zit in de derde klas van het Barlaeus Gymnasium in Amsterdam.

Waar koop jij je kleren?

„Heel vaak op de tweedehands markt in de IJ-hallen in Amsterdam-Noord. Ik koop daar tassen vol, het is er heel goedkoop. Ik ga altijd met mijn vader, die draagt dan alles voor me. Ik heb echt veel te veel kleren. In het huis van mijn vader heb ik een inloopkast, bij mijn moeder twee kasten, en dan ligt er ook nog van alles op de grond omdat die vol zijn. Mijn ouders zijn net uit elkaar, ik moet er nog aan wennen. Dan heb ik net een outfit bedacht, en dan kom ik erachter dat de helft in het andere huis ligt. Ik laat mijn vader in de ochtend vaak iets langs brengen, zo erg ben ik wel.”

Koop je wel eens iets nieuws?

„Dit truitje is van H&M. Heel soms kan ik daar iets simpels vinden. Maar ik vind het steeds slechter worden. Het wordt steeds meer namaak van andere merken. Of misschien zie ik dat nu pas, dat kan ook.”

Hoe omschrijf jij jouw stijl?

„Een beetje funky, met veel kleur, niet helemaal van deze tijd. Ik draag vaak een pyjamabroek, ik heb er ook een met Mickey Mouse. En ik heb meestal heel grote schoenen aan, dan ziet alles er net wat schattiger en leuker uit. Het is nooit mijn bedoeling geweest er anders uit te zien dan anderen. Dat is gewoon vanzelf gekomen.”

Krijg je veel opmerkingen over hoe je eruitziet?

„Ja, en niet altijd leuke. Iemand heeft wel eens gezegd dat ik op een clown lijk. En leerlingen uit de hogere klassen kijken mij nog wel eens op een aparte manier aan. Dat boeit mij allemaal niet. Ik kleed mij niet voor andere mensen.”

Hoe lang heb je deze stijl al?

„Vanaf het moment dat mijn moeder mijn kleren niet meer voor mij uitkoos; ik denk vanaf groep 5 of 6. Maar op de middelbare school is het echt begonnen. Kleding is mijn eerste en grootste hobby. Ik zit ook heel veel op Polyvore, een site waarop je je eigen sets kunt samenstellen. Dat is eigenlijk een beetje zielig.”

Waarom is dat zielig?

„Veel mensen vinden dat niet iets om je tijd aan te besteden. Misschien heb ik ook wel belangrijkere dingen te doen. Maar eigenlijk zou ik het wel heel leuk vinden om iets met mode te doen later. Ik wil heel graag naar de kunstacademie, maar dat mag van mijn ouders pas als ik eerst een serieuze studie heb gedaan. Nou ja, ik kom er wel uit met ze, ik haal ze nog wel over.”