Ik hoop altijd dat ze zeggen: ‘dat is hem helemaal’

Foto: Thijs Wolzak

In 2015 organiseert NRC in samenwerking met met Nikon het gehele jaar door een fotowedstrijd. In februari is het thema van de NRC-Nikonfotowedstrijd ‘Thuis’. Recente foto’s van onze lezers over dit onderwerp – beelden van hun grootmoeder tot foto’s van hun favoriete stoel – kunnen worden ingestuurd via nrc.nl/fotowedstrijd. Thijs Wolzak (1965), die wekelijks een bijzonder huis fotografeert voor de zaterdagbijlage van NRC, bespreekt hoe hij het thema in beeld brengt.

„Bij het onderwerp ‘thuis’ moet ik meteen denken aan mensen die compromisloos hun eigen huis inrichten, bijvoorbeeld omdat ze een beetje als een kluizenaar leven en geen rekeningen hoeven te houden met anderen. Twee jaar geleden heb ik verschillende extreme vormen van ‘thuis zijn’ gefotografeerd. Ik had naast mijn wekelijkse foto in NRC een zusterserie; ik portretteerde mensen die ooit voor Man Bijt Hond zijn geïnterviewd.

Een van hen was Karel Kinsbergen. Deze man houdt intens van het boerenbedrijf: hij werkt regelmatig als knecht bij boeren in de omgeving en heeft op zijn zolder miniaturen van zaken die met een boerderij te maken hebben. Wat ik bijzonder vond is hoe hij zijn zolder, zijn thuis, gebruikt om even helemaal weg te zijn van de wereld.

Bij het in beeld brengen van deze man wilde ik dat je meteen zou zien dat de foto gemaakt is op een zolder, dat geeft een geborgen sfeer. Ik ensceneer mijn foto’s altijd helemaal, maar wel naar de werkelijkheid toe. Ik ga dus met mensen praten, vraag hun om dingen te laten zien, en observeer hun houdingen en uitdrukkingen.

Op een gegeven moment weet ik hoe een foto eruit moet zien en maak ik een opstelling. Ik werk altijd vanaf statief, dus zorg dat de compositie voor de lens klopt en dat ik alles scherp in beeld heb. Vervolgens vraag ik mensen om plaats te nemen, bij deze foto vroeg ik Karel Kinsbergen om op zijn knieën te zitten, dat geeft iets warms, kinderlijks. Hij zit ook wat voorovergebogen, zodat je nog meer voelt dat hij zich in een kleine ruimte bevindt.

Ik hoop altijd dat als kennissen van de geportretteerde de foto later zien, ze zeggen ‘dat is hem helemaal’. Dat is regelmatig het geval. De mensen op de foto zelf vinden het meestal maar vreemd om zichzelf zo te zien.”

Doe mee met de NRC-Nikonfotowedstrijd of bekijk de inzendingen op nrc.nl/fotowedstrijd.