Opinie

Het weekend van Jan-Willem van Ewijk

De speelfilm van regisseur Jan-Willem van Ewijk beleeft dit weekend zijn Europese première op het Internationaal Film Festival in Rotterdam.

Voor grote groepen praten, daar wordt filmmaker Jan-Willem van Ewijk (44) altijd een beetje zenuwachtig van. Dus dat wordt wel even spannend dit weekend. Zaterdag is de Europese première van zijn film. „Als ik zenuwen heb, verlies ik mijn gevoel voor humor. Iedereen om me heen maakt grapjes, en ik kijk maar een beetje verdwaasd om me heen.” Gelukkig heeft hij inmiddels al vaker voor een groot publiek gestaan, bij de wereldpremière van zijn film op het filmfestival van Toronto.

De Europese première van zijn speelfilm Atlantic wordt zaterdag groots aangepakt op het IFFR in Rotterdam. In veertig bioscopen, in verschillende landen, wordt de film tegelijkertijd vertoond. Daarna kunnen er vragen gesteld worden; vanuit die veertig bioscopen. Iedereen kan meeluisteren en zelf vragen stellen via Twitter.

„Superspannend”, zegt Van Ewijk. „Technisch moet het ook allemaal lukken. Het is de eerste keer dat dit gebeurt. Eigenlijk ben ik het proefkonijn.” Samen met de acteurs Thekla Reuten en Fettah Lamara beantwoordt hij de vragen. In zijn speelfilm Atlantic maakt een Marokkaanse jongen kennis met Europese toeristen die in zijn dorp komen surfen en verhalen vertellen. Hij droomt over Europa, leert windsurfen en maakt op z’n surfboard een reis langs de Atlantische kust. In april is de film in de Nederlandse bioscopen te zien.

Na de première gaat Van Ewijk naar café De Doelen, daar staat hij in een muziekshow onder leiding van een dj. Hij maakte een lijst met platen, muziek die hem inspireerde voor zijn film: van klassieke muziek tot electropunk. Daarna maakt hij zijn opwachting bij de IFFR Late Night Talkshow met Tom Barman. Zondag is er weer een filmvertoning en dan ’s avonds kan hij eindelijk even achterover leunen. Misschien wel een film kijken. „Ja”, zegt hij lachend, „het is wel een hardcore filmweekend zo.”

Vrijdag komen de hoofdrolspeler en muzikant uit de film al naar Rotterdam. „Ik heb vroeger in Rotterdam gewoond, dus ik ga even een rondleiding geven. Langs de toeristische hotspots: de Erasmusbrug, Hotel New York, dat soort dingen.”

De eerstvolgende film van Van Ewijk gaat over slaap, of eigenlijk het gebrek aan slaap. „Een gebeurtenis in iemands leven heeft ervoor gezorgd dat diegene niet meer kan slapen. Daar kan ik dit weekend wel een beetje inspiratie voor opdoen”, zegt de filmmaker. „Ik vrees namelijk dat ik niet veel zal slapen.”