Dit is wat je moet weten over deze week

Het beste van NRC Q: de groeten uit Bali en Davos

ANP

Had je geen tijd al onze verhalen te lezen? Dit zijn de belangrijkste stukken van de week op een rij.

1. Bo & Caro zitten op Bali. Een bezoek aan de Nederlandse Red Carpet Champagne Bar leert dat je keukenjongens het beste van het rijstveld kan halen. Dan hebben ze namelijk geen praatjes. “BAH!!!”, mailde eigenaar Andre Idema over het stuk. “Het beeld wat hier geschetst wordt slaat de plank volledig mis.”

2. De bijeenkomst der bijeenkomsten in Davos gaat vandaag de laatste dag in. Alle belangrijke mensen ter wereld zijn er deze week geweest, kijk maar. Dit is waar ze over praten en zo ziet het er uit daar in de bergen. Leuk allemaal, maar de hoofdredacteur van Business Insider laat zien waar het écht om draait. De tas.

3. Terwijl de prijs van ruwe olie hard daalt, doet die van olijfolie het tegenovergestelde. Olijfolie wordt de komende maanden flink duurder vanwege de olijfcrisis.

4. De oude baas is niet meer. De man in (drieknoops)pak die met “meneer” en “u” moet worden aangesproken. Wiens kamerdeur alleen door hemzelf of zijn secretaresse mag worden geopend. Dat is de belangrijkste uitkomst van het Nationaal Leiderschapsonderzoek.

5. China had geen goede week. Het maakte de slechtste economische groeicijfers in 24 jaar bekend.

6. Ten minste 2.184 Nederlanders zijn vorig jaar slachtoffer geweest van zo’n vorm van internetfraude. In totaal werd deze groep voor 12,6 miljoen euro opgelicht – gemiddeld ruim 5.000 euro per persoon. Dat overkomt ook NRC-medewerkers, in ieder geval Stijn Bronzwaer want die werd dus zo opgelicht.

7. Goed nieuws want Blue Monday, de meest depressieve dag van het jaar, is achter de rug. Grapje, het is een door de reclamewereld verzonnen dag.

8. Niet iedereen heeft zomaar zijn droombaan. Sommigen moeten noodgedwongen een saaie baan bij een verzekeraar nemen. Dat betekent liegen. “Kun je ook uitleggen waar je passie voor verzekeringen vandaan komt?”

9. De ECB zet de geldpers aan. En hard ook, want er wordt 1.100 miljard euro uitgetrokken om leningen op te kopen. Is dat nodig? (Grappig, alle grote jongens zaten er trouwens naast met hun voorspellingen)

10. Hoogste tijd om over de zomervakantie na te denken. Zin in een glamping?

11. De jurk van Marilyn Monroe dat opwaait in The Seven Year Itch (1955). Clint Eastwood die in Dirty Harry een schurk onder schot houdt met zijn magnum-punt-44 (1971). Dit zijn de invloedrijkste films aller tijden (dat is wetenschappelijk onderzocht hoor).