Gratin van koolraap

Gratin Dauphinois is een onweerstaanbare calorieënbom van aardappel en room uit de Dauphiné, een streek in het zuidoosten van Frankrijk. Als je toch al een flinke hoeveelheid room wilt gebruiken, kun je dat beter in combinatie met aardappelen dan met perziken of chocolademousse doen. Het levert een troostrijker resultaat op. Dat zijn niet mijn woorden, maar die van Elizabeth David (die de Franse keuken uitputtend geboekstaafd heeft) en ik sluit mij er graag bij aan. Het is comfort food in zijn oervorm. Gratin Dauphinois wordt ook wel met eieren en kaas (plus de room natuurlijk) geserveerd en wie dat doet kan zich weliswaar de toorn van puristen op de hals halen, maar handelt dan wel in de geest van niemand minder dan Escoffier.
In deze video maakt de onvolprezen Theus de Kok, het keukengeweten van restaurant De Echoput, een gratin van koolraap. Koolraap vind je niet bij elke supermarkt, dus de knol verdient het predikaat vergeten groente. Theus geeft overigens ook nog wat andere mogelijkheden binnen dezelfde techniek.