The Artist

(Michel Hazanavicius, 2011). Humoristische en ontroerende ode aan de kunst van de stille film; in zwart-wit, compleet met sierlijke tussentitels, mooie muziekscore en expressief acterende hoofdpersonen. Het elegante en innemende The Artist speelt zich af in Hollywood anno 1927, het jaar waarin de geluidsrevolutie iedereen in zijn greep krijgt, behalve filmster George Valentin (Jean Dujardin). De charmante Valentin omarmt als enige de komst van de geluidsfilm niet. Geluid is voor hem – letterlijk – een nachtmerrie. Terwijl zijn ster dalende is, ontmoet hij rijzende ster Peppy Miller (Bérénice Bejo) en wordt verliefd: een klassieke, aan A Star is Born ontleende plot. Jean Dujardin werd op het festival van Cannes uitgeroepen tot beste acteur en de film die de filmgeschiedenis op knappe wijze doet herleven won maar liefst vijf Oscars. Volkomen terechte lof.

BBC 2, 23.00-00.35u.