Een muskietennet: handig tegen malaria, maar ook om vis te vangen

Een screenshot uit de video van de New York Times.

Ze worden in Afrikaanse landen jaarlijks met miljoenen tegelijk uitgedeeld met als doel malaria te bestrijden. Maar lang niet altijd worden de muskietennetten ook gebruikt om muggen tegen te houden. Want ook als visnet zijn ze bijvoorbeeld uitermate bruikbaar, of als hek om de geiten tegen te houden.

Voor sommige Afrikanen is malaria namelijk absoluut niet hun diepste angst. Honger is een minstens zo grote vijand, zo stellen ze in een video van The New York Times. En dus moeten ze kiezen uit twee kwaden: veilig slapen met honger, of een gevulde maag en het risico op besmetting.

Ook vrees voor impotentie door netten

De angst voor de hongerdood is overigens niet de enige reden dat de netten soms voor heel andere doeleinden worden gebruikt. Ernest Shauri, een medisch hulpverlener uit Tanzania, zegt in de video:

“Sommige mannen denken dat Europese landen via de netten vergif verspreiden, omdat ze niet willen dat wij kinderen krijgen. Ze denken dat de netten tot impotentie leidt.”

Bijna helft van de mensen slaapt onder net

Van alle ziektes is Malaria in Afrika nog steeds een van de gevaarlijkste. In 2013 overleden maar liefst 584.000 mensen aan de ziekte, zo blijkt uit de meest recente cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het overgrote deel daarvan woonde in Afrika en vooral kinderen worden vaak het slachtoffer.

Dat niet alle netten worden gebruikt om onder te slapen, wil echter niet zeggen dat het uitdelen van de klamboes geen enkele zin heeft. Volgens de WHO sliep maar liefst 44 procent van iedereen die besmetting met malaria riskeerde onder een net. Tien jaar eerder was dat 2 procent.