Duizenden Jemenieten betogen in hoofdstad tegen Houthi’s

Duizenden Jemenieten zijn vandaag in hoofdstad Sana’a de straat opgegaan om te demonstreren tegen de Houthi’s, de shi’itische milities die grote delen van het land hebben veroverd. Ooggetuigen schatten dat er tussen de tien- en twintigduizend mensen op de been waren.

Duizenden Jemenieten betoogden vandaag in Sana'a tegen de Houthi's.
Duizenden Jemenieten betoogden vandaag in Sana'a tegen de Houthi's. Foto Reuters / Mohamed Al-Sayaghi

Duizenden Jemenieten zijn vandaag in hoofdstad Sana’a de straat opgegaan om te demonstreren tegen de Houthi’s, de shi’itische milities die grote delen van het land hebben veroverd. Ooggetuigen schatten dat er tussen de tien- en twintigduizend mensen op de been waren.

Jemen verkeert in politieke chaos sinds president Abd-Rabbu Mansour Hadi donderdag bekendmaakte op te stappen, net als de rest van zijn regering. Het aftreden van Hadi volgde op het steeds verder oprukken van de shi’itische Houthi-milities en de terreurgroep Al-Qaeda in het land. De betogers die vandaag in Sana’a op de been waren riepen leuzen tegen de Houthi’s én Al-Qaeda en spraken hun steun uit voor Hadi. De Houthi’s grepen niet in.

In feite waren de Houthi’s al aan de macht sinds ze in september vorig jaar de hoofdstad Sana’a en andere delen van het noorden veroverden. Ze hadden met de regering een akkoord gesloten over de deling van de macht, waardoor de politieke legitimiteit van de president en de regering op hen afstraalde. Maar dit was niet meer dan symbolisch.

Houthi’s bezig aan opmars in Sana’a

Afgelopen week braken zware gevechten uit in Sana’a tussen de Houthi’s en het regeringsleger. De Houthi’s eisen betere vertegenwoordiging in het parlement en de staatsinstellingen. Om hun eisen kracht bij te zetten omsingelden ze het presidentieel paleis en gijzelden ze de president in zijn ambtswoning. Die bezweek een dag later voor de druk.

Het parlement, dat het ontslag van Hadi nog niet heeft geaccepteerd, komt morgen bijeen om te praten over de ontwikkelingen. Volgens de grondwet moet de parlementsvoorzitter het presidentschap tijdelijk op zich nemen totdat er nieuwe verkiezingen zijn gehouden.

Grote zorgen in Westen over Jemen

De westerse wereld kijkt met grote zorgen naar de ontwikkelingen in Jemen. Gevreesd wordt dat het Jemenitische filiaal van Al-Qaeda van het machtsvacuüm zal profiteren. De groep heeft in delen van Oost- en Zuid-Jemen al jaren een vrijhaven vanwaar het terreuraanslagen kan beramen op het Westen. Een van de daders van de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs had in Jemen een training gevolgd.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken riep gisteravond alle Nederlanders die in Jemen zijn (tijdelijk) te vertrekken vanwege de onrust in het land. Ook raadt het ministerie mensen af naar Jemen te reizen. De Nederlanders die in Jemen wonen of werken, hadden aan het ministerie vanochtend nog niet aangegeven dat ze willen vertrekken. “Dat kan later veranderen”, aldus een woordvoerder tegen persbureau ANP.

Lees in NRC Weekend het achtergrondverhaal ‘Crisis in Jemen - een kans voor Al-Qaeda’ (€).