Dodental na raketaanval in Oekraïne stijgt - ‘van belegering geen sprake’

Twee mannen lopen langs een krater in de straten van Marioepol.
Twee mannen lopen langs een krater in de straten van Marioepol. Foto AFP / Olga Ivasjenko

Het dodental na de raketaanval op de Oekraïense havenstad Marioepol is inmiddels opgelopen naar 29 en neemt mogelijk nog verder toe. Dat heeft de burgemeester van de stad, Joeri Chotloebej, vanavond bekendgemaakt. De separatisten die de raketten afvuurden, ontkennen echter dat de aanval het begin is van een offensief op de stad.

De rebellen namen de stad in het Oosten van Oekraïne vanochtend met langeafstandsraketten onder vuur. Daarbij zijn grote delen van de stad geraakt, zo liet Chotloebej vanavond aan AP weten. Naast de bijna 30 doden zijn er ook nog eens tientallen mensen gewond geraakt bij de aanval, die uit drie delen bestond.

Geen sprake van bestorming stad

De beschietingen zijn volgens de pro-Russische rebellenleider Aleksandr Zachartsjenko echter geen aanloop naar de belegering van Marioepol, dat zo’n 600 kilometer onder de hoofdstad Kiev ligt. “We gaan de stad niet aanvallen”, zo liet Zachartsjenko vandaag aan het Russische persbureau RIA Novosti weten.

Gisteren stelde Zachartsjenko echter nog dat de rebellen bezig waren met het voorbereiden van een nieuw offensief tegen het Oekraïense leger. De pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne hadden geen zin meer in vredesbesprekingen, zo liet hij toen aan persbureau AP weten.

Ook al gevechten bij vliegveld Donetsk

Voor de Oekraïnse regering zou een verlies van Marioepol aan de separatisten een groot probleem zijn. De havenplaats is cruciaal voor de export van kolen en ertsen uit het oosten van Oekraïne. Afgelopen week verloor het regeringsleger na hevige gevechten ook al gedeeltelijk de controle over het vliegveld van Donetsk, een andere stad in Oost-Oekraïne.

Bij de gevechten van de afgelopen dagen zijn er opnieuw veel doden gevallen, zo stelden de Verenigde Naties gisteren. In de afgelopen negen dagen zouden – tot vandaag – 262 mensen zijn omgekomen. Sinds het begin van het conflict in april verloren meer dan 5.000 mensen het leven, aldus de VN.