Zeker vijftien doden bij beschietingen in Oekraïense stad

Bij beschietingen door pro-Russische separatisten in de havenstad Marioepol in het oosten van Oekraïne zijn vanochtend zeker vijftien doden en tientallen gewonden gevallen. Dat heeft het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken gemeld.

De separatisten zouden vanochtend langeafstandsraketten hebben afgeschoten die terechtkwamen in een woonwijk en een markt. Bij de beschietingen zouden ook een aantal huizen zijn veroest, meldt persbureau AFP. Dat strijd in Oost-Oekraïne Marioepol heeft bereikt is slecht nieuws voor de regering in Kiev. Marioepol, een stad die op circa 600 kilometer van de hoofdstad ligt, is een belangrijke havenplaats aan de Zwarte Zee die cruciaal is voor de export van kolen en ertsen uit het oosten van Oekraïne.

Afgelopen week verloor het regeringsleger na hevige gevechten ook al gedeeltelijk de controle over het vliegveld van Donetsk, een andere grote stad in het oosten. De pro-Russische separatisten bevestigden gisteren aan een nieuw offensief te zijn begonnen.

Diplomatieke inspanningen leveren niets op

Het oplaaiende geweld in Oost-Oekraïne laat zien dat de hernieuwde internationale diplomatieke inspanningen van deze week voorlopig weinig effect sorteren. Woensdagavond sloten Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk in Berlijn een deelakkoord waarin afspraken werden gemaakt over een bufferzone en terugtrekking aan beide zijden van het zware geschut. Die afspraken lijken niet te worden nagekomen.

Lees ook het achtergrondverhaal ‘Kiev zit klem tussen krimp, krijgsheren en rebellen’. (€)