De stad bloeit niet van evenementen

Illustratie Pavel Constantin

De TROS Muziekdagen, biertapfietsen en een outletcenter. Evenementen zijn het nieuwe tolheffen. Maar dan wordt de oude binnenstad onbewoonbaar,  ondervindt Marente de Moor.

Vorig jaar, vlak na carnaval, verhuisde ik naar Maastricht. Uit mijn raam zag ik de Maas, die zich samen met treinen vol uitgeputte feestvierders voortsleepte naar het noorden, een verlaten brouwerij, fabriekspijpen zonder rook en de oudste brug van Nederland, waarop een man in berenpak zich stond uit te rekken. Ik wist toen nog niet dat deze binnenstad slechts een kort uitslapen was gegund, dat de aw brögk, de brug, zich tot de winter zou onderwerpen aan een grotere, maar veel minder bonte toestroom recreanten.

Hier, aan de andere kant van het water, werden ze opgewacht door de bourgondische beloften van horeca en stadsbestuur. Er stond zuurvlees klaar en de koninklijke harmonie, je kon met scheepjes naar de Pietersberg en kaarsjes branden voor de Sterre der Zee en dat was mooi, maar nog niet alles.

Lees verder in NRC Handelsblad: ‘De stad bloeit niet van evenementen’ (€)