Beste graphics van de week

Davos, bazen, en de groei van PayPal: de week in zeven graphics

Een weekoverzicht aan de hand van infographics op NRC Q

Ben je belangrijk, dan zat je in de Zwitserse bergen..

Alle economische en minder economische hotshots - van Al Gore tot Pharell - waren deze week in de Zwitserse bergplaats Davos voor het World Economic Forum (WEF). NRC Q analyseerde de gastenlijst en zette de belangrijkste resultaten op een rij. Opvallend: veel Chinezen, veel afgevaardigden van de universiteit en vooral veel mannen in pak.

Aantal aanwezigen WEF 2015 per land

..en de klassieke ‘baas’ wordt minder belangrijk

Over mannen in pak gesproken: de stereotype baas in drieknoopspak is niet meer, blijkt uit het Nationaal Leiderschapsonderzoek dat Initial Concept samen met NRC Q uitvoerde. Verder is de Nederlandse werkgever redelijk tevreden met zijn of haar werkgever (rapportcijfer 6,8). Maar de baas vindt zichzelf beter (7,6).

Toch nog meer werklozen aan het einde van het jaar..

Na een maandenlange daling van de werkloosheid zorgde het werkloosheidspercentage in december toch nog voor een triest einde van 2014. In die maand kwamen er twaalfduizend werklozen bij. NRC Q zet tien jaar werkloosheid in één gifje op een rij.

werkloosheidsgif

..maar beter gaat het met PayPal..

Het gaat té goed met PayPal. De online betaalservice - die sinds 2002 onderdeel van Ebay is - groeit harder dan haar moederbedrijf en splitst zich in het derde kwartaal af. Goed nieuws voor het bedrijf - zo kan meer geld op de beurs worden binnengehaald - maar Ebay zal een flink deel van de PayPal-omzet zien verdampen.

..net zoals met deze durfinvesteerders..

50 miljard dollar, zo veel verdienden deze durfinvesteerders (de voormalige eigenaren dus, doorgaans de eerste financiers van start-ups) met onderstaande deals. Denk aan een WhatsApp, Oculus Rift en GoPro.

..en met de AEX

Het Draghi-Effect: De Europese Centrale Bank (ECB) pompt de komende anderhalf jaar 1.140 miljard euro in de Europese economie en de beurzen slaan - in positieve zin - op hol. De Amsterdamse beursgraadmeter piekte voor het eerst sinds juni 2008 weer boven de 450 punten.

ICYMI: de belangrijkste binnenlandse economische cijfers van deze week

In vrijwel alle gemeenten neemt de vraag naar winkelruimte tot 2025 af, maakten adviesbureaus Roots en AnalyZus bekend. Een forse verandering in het winkellandschap dus. De oorzaken: online shoppers, vergrijzing en bevolkingskrimp. Hieronder de verwachtingen per gemeente (lees: negatief, negatiever, negatiefst).

En verder:

  • Ontvangers WW-uitkering:↑ (+ 16.000 personen)
  • Consumentenvertrouwen:↑ (van -7 naar -6 punten)
  • Investeringen:↓ (-0,4% t.o.v. november 2013)
  • Bestedingen consumenten:↑ (+0,6 procent)