Daling in ebola-gevallen brengt onderzoek naar vaccins in gevaar

Voor de inwoners van Liberia is de scherpe daling in het aantal ebola-besmettingen goed nieuws, maar voor onderzoekers is die terugval juist problematisch. Zij hebben namelijk minder mensen om hun nieuwe vaccins op te testen.

In Mali wordt zorgpersoneel ontsmet bij een behandelcentrum voor ebolapatiënten.
In Mali wordt zorgpersoneel ontsmet bij een behandelcentrum voor ebolapatiënten. Foto EPA / Alex Duval Smith

Voor de inwoners van Liberia is de scherpe daling in het aantal ebolabesmettingen goed nieuws, maar voor onderzoekers is die terugval juist problematisch. Zij hebben namelijk minder mensen om hun nieuwe medicijn op te testen. Dat zei de voorzitter van het Amerikaanse instituut voor gezondheid (NIH) vandaag in Davos.

De onderzoekers van het NIH en de farmareuzen GlaxoSmithKline en Merck staan op het punt om hun medicijn op grote schaal in Liberia te testen. Daarvoor hebben ze ongeveer 27.000 mensen nodig die risico lopen op besmetting. Doordat steeds minder mensen in Liberia besmet raken met ebola dreigt dat aantal onhaalbaar te worden.

Een mogelijke oplossing is een deel van het onderzoek te verplaatsen naar buurland Sierra Leone, zo liet Francis Collins, voorzitter van het NIH, vandaag aan persbureau Reuters weten:

“Het wordt een moeilijke test. Op dit moment wordt het waarschijnlijk moeilijk om 27.000 mensen te vinden die het risico lopen besmet te worden met ebola.”

‘Nog maar 5 gevallen in Liberia’

Waar Liberia ooit namelijk het epicentrum van de ebola-uitbraak was, komen er nu nog amper nieuwe gevallen bij. Volgens de Liberiaanse minister van Volksgezondheid zijn er namelijk nog maar vijf mensen in het land die aan ebola lijden. Het aantal mensen dat blootstaat aan gevaar is daarmee beperkt.

Het onderzoek van de farmaceuten en het NIH is gericht op gezondheidsmedewerkers, familie van patiënten en de mensen die de slachtoffers begraven. De onderzoekers willen in totaal twee medicijnen testen. In West-Afrika zijn er het afgelopen jaar meer dan 8600 mensen overleden aan het virus.