Patiënt minder zorgkeuze bij kanker

Kankerpatiënten met de budgetpolis van zorgverzekeraar Zilverenkruis Achmea kunnen sinds dit jaar niet meer naar het oncologische ziekenhuis Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam. Achmea heeft het AvL (en andere academische ziekenhuizen in de Randstad) niet gecontracteerd. Wel kunnen die patiënten, als ze bijvoorbeeld in de regio Utrecht wonen, naar het Diakonessenhuis.

Dat behoort tot de 44 ziekenhuizen die Achmea voor de Zilverenkruis Basis Budget polis heeft gecontracteerd, 49 ziekenhuizen niet. De woordvoerder van Achmea bevestigt: „Mensen moeten bewust kiezen voor de budgetpolis, we lichten ze goed voor zodat er geen verrassingen zijn. We hebben in december zelfs 8.000 polishouders gebeld om ze te wijzen op het beperkte aantal ziekenhuizen dat voor hen werd gecontracteerd. Maar sommigen kiezen voor een lagere premie.” Alleen als een oncoloog in een van de 44 ziekenhuizen de behandeling van de patiënt te ingewikkeld vindt, kan hij die alsnog naar het AvL of een ander academisch ziekenhuis verwijzen. Maar als de huisarts een patiënt met zo’n polis ziet van wie hij vermoedt dat hij of zij kanker heeft, kan hij die alleen naar één van de 44 gecontracteerde ziekenhuizen sturen.