Beleving

Het was de week waarin het woord ‘habbiebabbie’ werd geïntroduceerd in de Nederlandse taal, door ene Sandra in het tv-programma Rot op naar je eigen land. Een klein zoektochtje leerde dat het al bestond, maar meer op deze manier: „Ik schrik me de/het habbiebabbie”, als een synoniem voor het apelazarus dus.

Als verzamelterm voor ‘iedereen met een kleurtje’ was het nieuw. Mooi was het om te zien hoe deze duidelijke, ‘helemaal niet negatief bedoelde’ term meteen werd genuanceerd toen Dennis van der Geest vroeg: „Is zij dan een habbiebabbie?” Sandra: „Nou, in mijn beléving is zij een habbiebabbie.” (Even terzijde: ik zou ook alles gaan nuanceren als Dennis van der Geest erbij was, hij heeft een zwarte band en ik niet meer dan geel. Zie figuur 1.)

Ah, de beleving. Heerlijke uitvlucht voor iedereen die iets naars wil zeggen.

Een al dan niet kloppend feit kan worden omgebogen tot een mening, en dan kan niemand er meer wat over zeggen. Een nieuwsbericht van afgelopen week: „Burgemeester Van der Laan vindt dat het in Amsterdam steeds makkelijker wordt om aan automatische wapens te komen.” Tja, vindt hij dat? Hij zal het wel gebracht hebben als feit, maar als niemand zin heeft het te checken, kun je het maar beter als mening opschrijven. Terwijl ‘makkelijker aan wapens komen’ klinkt als iets waar geen mening over te geven is. Net zoals het raar klinkt als je zegt: „Ik vind dat koningin Máxima bruine ogen heeft.”

Natuurlijk zijn er twijfelgevallen – uitspraken die tussen feit en mening in liggen. ‘Ik vind dat roken ongezond is’ is geen echte mening; meer een handreiking aan mensen die toch nog met een sjekkie bij een treurige rookpaal staan te kleumen.

Maar de burgemeester die op een mening-achtige manier over de beschikbaarheid van wapens praat, dat is vreemd. De enige mensen van wie je dat pikt zijn de boeven zelf: „Ik vind echt dat het de laatste tijd een stuk makkelijker is geworden om aan automatische wapens te komen. Toch ook wel lekker hoor, vroeger was het soms een hele zoektocht.” Dan klinkt het wel weer gezellig.