Ajax-spelers geven shirts na brand clubhuis

Wie heeft nog een voetbalshirt over voor Ajax? De Amsterdamse club is veel voetbaltenues kwijtgeraakt doordat haar eigen supportershome gisterenmorgen is afgebrand. Daar lagen shirts van oud-spelers opgeslagen. Spits Klaas-Jan Huntelaar stelde gisteren in een twitterbericht meteen zijn oude wedstrijdshirts beschikbaar aan Ajax en riep andere spelers op hetzelfde te doen. Diverse andere voetballers volgden zijn voorbeeld, onder wie Ryan Babel, Hedwiges Maduro en John Heitinga.

De politie onderzoekt of de brand in het clubhuis doelbewust is aangestoken. „Dit is een enorme dreun voor onze supporters en de club”, reageerde financieel directeur Jeroen Slop van Ajax. „Het supportershome is voor velen van grote waarde en werd op speeldagen goed bezocht door onze fans.”

Ajax speelt zondag thuis tegen Feyenoord. Er wordt gespeculeerd over brandstichting door aanhangers van de Rotterdamse club. Op de Facebookpagina van de F-side, de fanatieke aanhang van Ajax, staat boven een foto van het uitgebrande pand: „laffe honden”. Gevolgd door reacties als „Wraak zal zoet zijn” en „Bommen op Rotterdam”.

De gemeente Amsterdam neemt zondag extra veiligheidsmaatregelen rond de wedstrijd. „We weten dat er zorgen bestaan bij Ajaxsupporters dat dit uit het Feyenoordkamp komt. En dus kan er extra spanning zijn”, zei burgemeester Eberhard van der Laan tegen de lokale omroep AT5.

Tien jaar geleden brandde het supportershome ook uit. Het vuur bleek aangestoken. In april 2006 werden twee mannen gearresteerd voor een poging om het Ajax-supportershome in brand te steken. Ook eind 2008 woedde er een brandje. Het lijkt Van der Laan ook dit keer „niet onwaarschijnlijk” dat de brand is aangestoken. „Maar je moet niet nu al uitspraken doen over de daders”, zegt hij. „De politie zoekt het allemaal uit en hopelijk vinden ze de daders.”