Minder clown minder geel

We kopen weer huizen - en toch gaat het slecht met Beter Bed

Foto ANP

Wie verhuist, die koopt ook nieuwe spullen. Een grotere bank voor in die lege hoek, langere gordijnen, dat zo gewenste grote televisiescherm, toch maar een nieuw bed. Goed nieuws voor meubelverkopers als Beter Bed dus, dat er voor het eerst sinds lange tijd weer zoveel woningen worden verkocht. Want wie koopt, verhuist. Vorige maand werd er ruim 60 procent meer huizen verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Update

De netto-omzet van Beter Bed steeg in 2014 met 1,8 procent naar 363,9 miljoen euro. Het resultaat voor belastingaftrek -EBIT- steeg met 87,6 procent naar 23 miljoen euro. Dat maakt het bedrijf vanochtend bekend.
De betere resultaten komen vooral door de buitenlandse activiteiten van de beddenverkoper. In Nederland daalde de omzet dit jaar met 5 procent.

Alleen maar daling

Toch weet Beter Bed daar niet van te profiteren. Met de Brabantse beddenwinkelketen gaat het de laatste tijd juist alleen maar slechter. De omzet van het bedrijf, dat naast Nederland ook winkels in België, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Spanje heeft, daalt al een aantal jaren. Ook de winst verminderde flink. Vandaag maakt het bedrijf (1.138 winkels in totaal) de cijfers over het laatste kwartaal van 2014 bekend.

Nu heeft de hele detailhandel een moeilijke tijd gehad. Bij winkels in meubels en woninginrichting groeit pas sinds midden vorig jaar de omzet weer, licht.

Betaalbaar maar niet goedkoop

Het beursgenoteerde Beter Bed sloot al twee ketens om het weer beter te doen: Matrassen Concord en Slaapgenoten in Nederland en België. Die pasten niet langer in de formule van het bedrijf. Voor de budgetbedden van Matrassen Concord waren in Nederland te weinig klanten, Slaapgenoten was luxe maar te klein - het had zestien vestigingen - en kon de concurrentie met het eveneens luxe maar veel grotere Auping niet aan.

Ook de reclames en het imago van het bedrijf werden omgegooid - alles voor betere cijfers. Beter Bed moet er wél betaalbaar uitzien, maar niet goedkoop. Retteketet naar Beter Bed?

Dat riedeltje verdween zo goed als uit de reclame. De clown en het vele geel? Ook.