Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

We bewegen veel én zitten veel

Niemand in Europa zit zoveel als de Nederlanders. Dat verhoogt hun risico op sterfte en kwalen.

Het gaat, ondanks de economische crisis, best wel goed met de sport in Nederland. Nederlanders lijken niet zoveel te bezuinigen op sport. Ze zijn de afgelopen tien jaar zelfs iets meer en vaker gaan sporten. Tegelijkertijd zijn ze ook Europees kampioen zitten: gemiddeld liefst 6,8 uur per dag. Dat blijkt uit de Rapportage Sport 2014 van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), die vandaag is verschenen.

Ruim de helft van de Nederlanders (56 procent) sportte in 2013 wekelijks of vaker. Alleen Zweden, Denen en Finnen sporten meer dan Nederlanders. Tweederde van de Nederlanders beweegt voldoende volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen, of de fitnorm. Sporten is profijtelijk. Over het algemeen leven mensen die regelmatig sporten langer en lopen ze minder kans op chronische ziekten.

Zitten doet de gezondheidsvoordelen van regelmatig sporten echter deels teniet. En dan wreekt het zich dat de Nederlander te veel zit: op het werk, thuis, onderweg in trein of auto.

Uit het SCP-rapport blijkt dat we tussen de 6,8 en 7,4 uur ‘sedentair gedrag’ vertonen. Dat is royaal boven het Europees gemiddelde; De Europeaan zit 5,2 uur per dag. Andere Noord-Europese landen scoren ook hoog, maar komen lang niet in de buurt bij Nederland.