VS over Abdullah: we zijn een vriend kwijt, de wereld een eerwaardig leider

President Obama roemt de erfenis van de vannacht overleden koning Abdullah. Volgens Obama was de koning van Saudi-Arabië een leider die ‘een sterk geloof had in de betrekkingen tussen beide landen als een kracht voor stabiliteit en veiligheid in het Midden-Oosten en daarbuiten’.

President Obama en koning Abdullah tijdens een staatsbezoek in maart vorig jaar.
President Obama en koning Abdullah tijdens een staatsbezoek in maart vorig jaar. Foto ANP/EPA/SPA

President Obama roemt de erfenis van de vannacht overleden koning Abdullah. Volgens Obama was de koning van Saoedi-Arabië een leider die ‘een sterk geloof had in de betrekkingen tussen beide landen als een kracht voor stabiliteit en veiligheid in het Midden-Oosten en daarbuiten’.

Saudi-Arabië is een belangrijk bondgenoot van de VS in de regio. Volgens minister van Buitenlandse Zaken John Kerry was koning Abdullah een ‘moedig partner in het gevecht tegen gewelddadig extremisme, die net zo belangrijk was als voorstander van vrede’. De VS zijn een vriend kwijt, de wereld een eerwaardig leider:

Twitter avatar JohnKerry John Kerry King Abdullah was a man of wisdom & vision. US has lost a friend & Kingdom of #SaudiArabia, Middle East, and world has lost a revered leader

Kort na de verklaring van president Obama kondigde vice-president Joe Biden aan om met een delegatie naar Saoedi-Arabië af te reizen en de familie van koning Abdullah te condoleren.

De Britse premier Cameron roemt de koning als iemand die de interreligieuze dialoog heeft bevorderd. Frankrijk laat via een verklaring weten dat Abdullah herinnerd zal worden als een staatsman die de geschiedenis van zijn land ingrijpend heeft veranderd. Diens visie van ‘een rechtvaardige en duurzame vrede in het Midden-Oosten is nu relevanter dan ooit.’

Premier Modi van India heeft op Twitter gereageerd op het overlijden van het staatshoofd:

Twitter avatar narendramodi Narendra Modi In King Abdullah, we have lost an important voice who left a lasting impact on his country. I condole his demise.
Twitter avatar narendramodi Narendra Modi Our thoughts are with the people of Saudi Arabia, who have lost a guiding force in King Abdullah, during this hour of grief.

Het staatshoofd van Singapore:

Twitter avatar leehsienloong Lee Hsien Loong Deeply saddened to hear of the passing of His Majesty King Abdullah Bin Abdulaziz Al Saud.-LHL http://t.co/vImRfUvSsU http://t.co/IbkvzxCF2O

Ook in de regio heeft het overlijden van koning Abdullah veel losgemaakt: in Bahrein is veertig dagen van nationale rouw afgekondigd, net als in Jordanië. In de Palestijnse gebieden is drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Zowel Koning Abdullah van Jordanië als president Al-Sisi van Egypte hebben hun bezoek aan het World Economic Forum in Davos afgebroken om bij de begrafenis van de Saudische koning te zijn. Het Egyptische volk zal volgens Al-Sisi de ‘historische overtuigingen’ van Abdullah niet vergeten. Abdullah wordt vandaag begraven.

Ook rivaal Iran condoleert via persbureau Tasnim Saoedi-Arabië met het overlijden van Abdullah. Minister van Buitenlandse Zaken Mohammed Javad Zarif zal volgens Tasnim de begrafenis in Riyadh bijwonen. De twee landen staan op gespannen voet met elkaar. Iran wordt sinds de revolutie van 1979 geleid door een shi’itische regering, terwijl het regime van Saoedi-Arabië sunnitisch is.