Voormalig premier Thailand aangeklaagd voor nalatigheid

Oud-premier Yingluck Shinawatra staat de pers te woord voordat ze zich in het parlement moet verantwoorden.
Oud-premier Yingluck Shinawatra staat de pers te woord voordat ze zich in het parlement moet verantwoorden. Foto ANP/EPA/Narong Sangnak

De Thaise oud-premier Yingluck Shinawatra wordt aangeklaagd voor nalatigheid. Als het tot een veroordeling komt, kan de politica tot tien jaar celstraf krijgen. Yingluck werd in mei vorig jaar afgezet door het constitutioneel gerechtshof. Korte tijd later nam het leger de macht over.

De premier moest toen opstappen omdat zij in 2011 een familielid had benoemd voor een plek in de Nationale Veiligheidsraad. De nieuwe aanklacht draait om het onterecht verstrekken van subsidies aan rijstboeren, waar miljarden dollars mee gemoeid zouden zijn. Volgens Yingluck zijn de subsidies juist goed geweest voor de economie.

Ban van 5 jaar

Een paar uur besliste de door het leger benoemde Nationaal Wetgevende Assemblee dat Yingluck de komende vijf jaar geen politiek ambt mag bekleden. Het betreft een afzettingsprocedure met terugwerkende kracht. Om Yingluck voor vijf jaar uit de politiek te houden was een drie vijfde meerderheid in de Assemblee nodig. Ongeveer honderd van de 220 leden zijn militairen of politici die eerder in het leger dienden.

Het aftreden van Yingluck vorig jaar werd gevolgd door een coup van het leger. In juni kondigden de militairen aan dat er in oktober verkiezingen worden gehouden in Thailand. De noodtoestand is nog steeds van kracht, waardoor er bijvoorbeeld een avondklok geldt. Ook publieke bijeenkomsten zijn verboden.

De beslissing van het Hof om Yingluck te vervolgen kan leiden tot nieuwe spanningen in het land. Yingluck heeft nog steeds veel aanhang onder de armere lagen van de bevolking. Gisteren bleef het vooralsnog rustig. Weliswaar had het leger het parlement extra beveiligd, maar tot een confrontatie met aanhangers van Yingluck kwam het niet.