Wetenschap

Verzekeraars gaan toelatingsbeleid (ex-) kankerpatiënten mogelijk versoepelen

Operating Room Lights
Operating Room Lights Foto iStock

Verzekeraars gaan onderzoeken of het toelatingsbeleid voor (ex-)kankerpatiënten versoepeld kan worden. Nieuwe risicotaxaties voor de overlevingskans van een aantal kankersoorten moeten de verzekerbaarheid van die kankerpatiënten vergroten. Dat is het resultaat van anderhalf jaar onderhandelen tussen het Verbond van Verzekeraars en de patiëntenbeweging KWF/Levenmetkanker. Een speciale bijlage van NRC Handelsblad besteedt dit weekend uitgebreid aandacht aan de ziekte.

Verzekeraars hanteren tot nu toe stringente toelatingscriteria voor kankerpatiënten, ook als ze genezen verklaard zijn en al jaren tumorvrij zijn. Ze worden vaak uitgesloten van verzekeringen die nodig zijn voor bijvoorbeeld het afsluiten van een hypotheek, of moeten een hoge opslag op de premies betalen. In de praktijk komt het voor dat iemand op zijn 47ste een toeslag van 50 procent op zijn premie betaalt omdat hij in zijn jeugd bestraald is vanwege een hersentumor. Of dat iemand van 25 een opslag op zijn levensverzekering moet betalen omdat hij op zijn 17de voor leukemie behandeld is. Verzekeraars baseren de hoogte van de verzekeringspremies op internationale studies over levensverwachting van een groot aantal kankersoorten en prognoses van internationaal opererende herverzekeraars.

Cijfers die achter de werkelijkheid aanlopen, zegt Bert Hendriks van Levenmetkanker. “We hebben in Nederland gedetailleerde kennis over de overlevingskansen van patiënten in de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). De overlevingskans na de diagnose kanker is hier de afgelopen jaren fors toegenomen.” De verzekeraars gaan in eerste instantie onderzoeken of het mogelijk is om op basis van de data in de NKR toelatingscriteria te hanteren voor vier kankervormen met doorgaans een goede prognose en relatief jonge patiënten: borstkanker, zaadbalkanker, melanoom en de ziekte van non-Hodgkin. Daarbij gaat het om naar schatting 50.000 tot 100.000 (ex-)patiënten.

Een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars bevestigt dat de branche en de patiëntenbeweging samen onderzoeken of het gebruik van Nederlandse risicostatistieken kan leiden tot een betere verzekerbaarheid van een aantal soorten kanker. Levenmetkanker is blij dat er nu een opening is voor een gedeelte van de (ex-)kankerpatiënten. “Maar er is nog steeds een grote groep die uitgesloten wordt en geconfronteerd wordt met maatschappelijke uitsluiting omdat ze geen huis kunnen kopen of geen eigen bedrijf kunnen starten.”

Dit weekend besteedt NRC Handelsblad in een speciale bijlage uitgebreid aandacht aan de ziekte kanker.