Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Uber krijgt dwangsom van 10.000 euro vanwege UberPOP

Een chauffeur van Uber in Amsterdam accepteert een aanvraag voor een rit van een klant.
Een chauffeur van Uber in Amsterdam accepteert een aanvraag voor een rit van een klant. Foto ANP/Remko de Waal

De taxi-app Uber heeft een dwangsom van 10.000 euro opgelegd gekregen omdat de taxidienst UberPOP ondanks een rechterlijk verbod nog steeds actief is. DAt heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport bevestigd aan RTL Z.

Ruim een week nadat de rechter op 1 december UberPOP verbood werd in Amsterdam opnieuw een illegale taxichauffeur betrapt door de inspectiedienst. UberPOP maakt het mogelijk voor mensen om met hun eigen auto voor taxichauffeur te spelen. Dat doen ze tegen (minieme) betaling, waardoor de dienst goedkoop is.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelde echter dat dit illegaal is omdat je hiervoor over een taxivergunning moet beschikken. Daarop verbood de rechter al in december de taxidienst. Bij iedere overtreding werd een dwangsom van 10.000 euro opgelegd. Uber kondigde echter meteen aan door te gaan met de dienst.

Snelgroeiend en omstreden

Uber is tegelijkertijd een snelgroeiend bedrijf en omstreden. Het in 2009 opgerichte taxibedrijf uit San Francisco haalt dit jaar naar verwachting een omzet van 10 miljard dollar. De dienst heeft taxi’s rondrijden in tweehonderd steden in 51 landen. De taxiwereld is echter niet blij met de goedkope concurrentie en in veel steden en landen wordt de dienst stevig aangepakt. Begin deze week meldde de taxi-app dat het wil gaan samenwerken met overheden.