Topman Michiel Herkemij al na een jaar weg bij Vion

Vion-topman Herkemij zei vorig jaar „geen vleesman” te zijn. Het deed zijn relatie met de agrariërs geen goed.

Een jaar na zijn aantreden is Michiel Herkemij alweer opgestapt als topman bij Vion. Dat heeft het vleesverwerkingsbedrijf uit Boxtel gistermiddag bekendgemaakt. Herkemij en de raad van commissarissen zouden in „onderling overleg” overeen zijn gekomen dat het „tijd is voor een andere leiderschapsstijl”.

In de persverklaring refereert Vion aan een uitspraak die Herkemij (50) vorig jaar in NRC Handelsblad deed. In een interview in september zei hij dat hij „geen vleesman” is. Herkemij was bestuursvoorzitter bij DE Master Blenders 1753 (Douwe Egberts) geweest en daarvoor had hij hoge posities bekleed bij multinationals als Heineken en FrieslandCampina. Volgens Vion heeft Herkemij desondanks, „als man van buiten”, ingrijpende beslissingen doorgevoerd en heeft hij gezorgd voor „meer financiële stabiliteit”.

Vion stond er slecht voor toen Herkemij aantrad. De grootste slachterij van Nederland werd geplaagd door mislukte overnames, tegenvallende resultaten en schandalen. Door verkeerde overnames waren de verliezen opgelopen tot meer dan 800 miljoen euro en de reputatie had door incidenten een fikse deuk opgelopen. Vion bleek bijvoorbeeld 11.000 kilo varkensvlees ten onrechte als ‘biologisch’ vlees te hebben verkocht.

Agrariërs waren kritisch over Herkemij. Onder varkens- en koeienboeren, die het vanwege de crisis financieel erg moeilijk hebben, bestond argwaan over dat ‘grachtengordeltype’ dat ‘kwam vertellen hoe het moest’. Mede door het interview in deze krant verslechterde de relatie. De agrarische vakbladen schreven vol onbegrip over de keuze van het slachtbedrijf voor Herkemij als topman. Hoe kon Vion, met al zijn problemen, op de hoogste positie nou iemand neerzetten die zichzelf „geen vleesman” noemt, schreef de Boerderij. In een redactioneel commentaar onder de kop ‘Vion blijft blunderen’ concludeerde het vakblad dat het bedrijf „zich dergelijke uitglijders niet kon permitteren”.

Herkemij was er na het mislukte avontuur bij Douwe Egberts veel aan gelegen om bij Vion goed te presteren. Hij was de hoogste baas voor Heineken in Mexico toen hij werd gevraagd om koffiebedrijf DE te leiden. Een aanbod dat hij niet kon weerstaan, maar dat hem duur kwam te staan. Al vijf maanden na de beursgang van DE stond hij weer op straat, na een hoogoplopend conflict met president-commissaris Jan Bennink over de snelheid waarmee veranderingen moesten worden doorgevoerd.

Hoewel vanaf het begin duidelijk was dat Herkemij Vion als een managementklus zag, en hij niet jarenlang zou blijven, komt zijn vertrek toch eerder dan verwacht. Of hij zichzelf heeft kunnen bewijzen, is de vraag. Het slachtbedrijf is immers nog altijd in bijzonder beheer bij de Rabobank – het is Herkemij niet gelukt het stempel probleemgeval kwijt te raken. Naar verluidt heeft Vion vorig jaar beter gepresteerd dan begroot, maar in Boxtel wordt nog altijd geen winst gemaakt.

Herkemij krijgt geen ontslagvergoeding. De komende weken is hij nog aan het werk bij Vion om de zaken over te dragen aan zijn tijdelijke vervanger, Tom Heidman. De voormalige topman van supermarktketen C1000 zit in de raad van commissarissen van Vion, maar treedt tijdelijk terug als toezichthouder totdat Vion een nieuwe baas heeft gevonden.

Nu is het kennelijk tijd voor een vleesman.