Topcoach wil gloriëren met ‘net-niet-team’

Giovanni Guidetti hoopt zich met intense aanpak te kwalificeren voor Olympische Spelen van Rio in 2016.

Zijn entree was van niveau. Per helikopter arriveerde Giovanni Guidetti bij Omnisport in Apeldoorn, waar de Italiaan als nieuwe bondscoach van het Nederlands vrouwenvolleybalteam werd gepresenteerd. Zo spectaculair zijn Guidetti’s voorgangers nooit geïntroduceerd, waarmee tevens de hoge verwachtingen werden gesymboliseerd.

Met Guidetti heeft de volleybalbond een toptrainer binnengehaald. Zijn rijk gevulde erelijst als clubtrainer vermeldt zowel het winnen van de Champions League als de CEV Cup. En als bondscoach van Duitsland, waar Guidetti acht jaar werkte, won hij twee keer zilver op het EK. Als de 42-jarige Italiaan die succeslijn in Nederland voortzet, staan de volleybalsters mooie jaren te wachten.

Het enthousiasme over Guidetti in bondskringen is zo groot, dat gisteren zelfs al de woorden Olympische Spelen in de mond werden genomen. En de nieuwe coach, die voor twee jaar tekende, deed geen moeite dromers te ontnuchteren. Ook Guidetti denkt dat de Spelen van Rio, over anderhalf jaar, voor Nederland haalbaar zijn. Overtuigd: „Omdat ik geloof in de talenten en de kwaliteiten van de speelsters.”

Vooralsnog moet Nederland Guidetti delen met het Turkse Vakifbank Spor Kulübü, waarvan hij gedurende de competitiemaanden clubcoach blijft. Guidetti is van april tot oktober werkzaam in Nederland, op het nationale sportcentrum Papendal, waar hij gistermiddag werd rondgeleid. Ook om kennis te maken met de coaches van de opleidingsploegen. Eén van hen wordt Guidetti’s assistent, om de de lijn tussen opleidings- en nationale ploeg te bewaken.

Guidetti, die zichzelf als een gepassioneerd maar allerminst dictatoriale coach omschrijft, sprak gisteren lyrisch over de kwaliteiten van de Nederlandse volleybalsters. Hij ziet er een toekomstig topteam in, ook al past vanwege de geschiedenis van de ploeg eerder een gereserveerdere houding. Maar Guidetti kijkt niet om, zegt hij.

Vriendelijk van de coach, die als griezelige perfectionist ongetwijfeld op de hoogte is van de mentale kwetsbaarheid van Nederlandse speelsters. De volleybalsters staan al jaren te boek als een ‘net-niet-team’, als een ploeg die op beslissende momenten faalt. In dat licht bezien zijn de speelsters geholpen met Guidetti’s staf, waarvan standaard een mentaal begeleider deel uitmaakt. Buiten dat huldigt de Italiaan het principe, dat goed spel en goede resultaten vanzelf tot meer zelfvertrouwen leiden.

Als Guidetti uitlegt welke type coach hij is, valt zijn intensiteit op. Hij wil de speelsters voor een training minimaal vier uur in de zaal, maar het liefst zeven uur. Hij zegt niet van de kadaverdiscipline te zijn, maar eist wel dat alle speelsters gedurende de zomerperiode beschikbaar zijn. Een time-out van enkele weken, zoals routinier Manon Flier vorig jaar kreeg, zal hij niet toestaan. „Dat kan ze meteen vier maanden wegblijven”, was Guidetti op voorhand duidelijk.