Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Team van Defensie keert volgende week terug naar Oekraïne

Een groep marechaussees vertrekt vanuit Eindhoven naar Oekraïne voor een eerdere repatriëringsmissie.
Een groep marechaussees vertrekt vanuit Eindhoven naar Oekraïne voor een eerdere repatriëringsmissie. Foto ANP / Piroschka van de Wouw

Nederland stuurt volgende week enkele militairen naar Oekraïne, die – als het veilig genoeg is – op zoek gaan naar de laatste stoffelijke resten van slachtoffers bij de vliegramp. Als dat plan slaagt, worden die resten waarschijnlijk op 7 februari overgevlogen naar Nederland, zo liet het ministerie van Veiligheid en Justitie vandaag weten.

Op de rampplek zijn volgens het ministerie een “nog kleine hoeveelheid” stoffelijke resten, zo stelt het ministerie. Mocht de missie in het oosten van Oekraïne slagen dan wordt bij de repatriëring van de resten dezelfde ceremonie in acht genomen als bij de eerdere terugkeer van stoffelijke resten.

Een ander doel van de missie is om te kijken of er nog persoonlijke bezittingen zijn ingeleverd van slachtoffers van de vliegramp in juli. Ook willen de militairen met de lokale autoriteiten de laatste stand van zaken rond de MH17 bespreken.